Ruotsin ja Alankomaiden kuningasparit Göteborgissa – kuninkaallinen livebongaus!

Alankomaiden kuningasparin kolmipäiväinen valtiovierailu Ruotsiin päättyi eilen kotikaupunkiini Göteborgiin, joten vuorossa oli kuninkaallisbloggaajan “kenttäpäivä”! 😀 Näin majesteetit vain hyvin pikaisesti, mutta sain muutaman kuvan kuitenkin napattua.

Kahden Tukholmassa vietetyn päivän jälkeen kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Máxima sekä isäntäpari kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia suuntasivat länsirannikolle tänne Göteborgiin. Maan toiseksi suurin kaupunki on nykyisin tunnettu mm. teknologiateollisuuden keskittymänä, minkä lisäksi Göteborgin satama ja tietysti Volvo vetävät tänne arvovieraita. Vierailun ohjelmasta voi lukea englanniksi hovin sivuilta.

Juuri tälle valtiovierailulle Göteborg oli muutenkin luonnollinen valinta historiansa takia: 1600-luvulla kaupunkia rakensivat nimenomaan hollantilaiset, ja keskustan kanaalit ovat peräisin tuolta ajalta.

Embed from Getty Images
Kuninkaalliset vieraat Göteborgissa

Kuninkaalliset Göteborgissa

Kuningasparien päivä alkoi Lindholmenin tiedepuistossa, jossa myös kruununprinssi Victoria ja prinssi Daniel vierailivat viime keväänä Norjan kruununprinssi Haakonin kanssa. Lindholmeniin on muodostunut suuri teknologian keskittymä, jossa toimii mm. kaksi eri yliopistoa ja satoja yrityksiä.

Embed from Getty Images

Lindholmenista kuninkaallinen seurue matkusti takaisin keskustan puolelle lautalla. Götajoen ylittävät lautat ovat osa paikallisliikennettä, ja kuningasparit pääsivät uuden sähköisen Eloise-lautan kyytiin. Lounaan he nauttivat Länsi-Götanmaan maaherran residenssissä.

Iltapäivällä vierailu jatkui Göteborgin satamassa ja Volvo Carsilla. Volvolla kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Máxima pääsivät kaivinkoneen ja kuorma-auton ohjaamoihin.

Embed from Getty Images

Valtiovierailu loppui Landvetterin lentokentällä nähtyyn päätösseremoniaan, jonka jälkeen vieraat ja isännät suuntasivat kumpikin kohtia kotejaan.

Livebongaus

Sain hovilta etukäteen tiedon, että kuninkaallisten lautta saapuisi Stenpirenin laiturille noin kl 12. Samassa paikassa kävin bongaamassa keväällä myös Victorian, Danielin ja Haakonin. Maaherran residenssi, joka toimi kuninkaallisten lounaspaikkana silloinkin, sijaitsee muutaman sadan metrin kävelymatkan päässä.

Tällä kertaa paikalla oli useiden satoja henkilöiden yleisö, mikä oli huomattavasti enemmän kuin viime keväänä. Tätäkään vierailua ei käsittääkseni kuitenkaan erityisesti mainostettu missään. Iso osa yleisöstä osui paikalle selvästi vahingossa, sillä Stenpiren on joukkoliikenteen solmukohta, ja moni taisi vain odottaa, että hetkellisesti pysäytetyt lautat ja muu joukkoliikenne jatkaisi kulkuaan.

Kuninkaat Willem-Alexander ja Kaarle Kustaa takanaan kuningattaret Silvia ja Máxima. Kuva: Timanttisalonki

Väkijoukko oli kuitenkin selvästi innoissaan, ja kaupungin edustajan jakamia pieniä lippuja oli lähes jokaisella. Niin teinit kuin eläkeläiset vaikuttivat kiinnostuneilta tästä spektaakkelista, tosin selvästi monella ei ollut hajuakaan, että keitä paikalle odotettiin.

Kuninkaalliset saapuivat Stenpirenin laiturille. Video: Timanttisalonki

Noin klo 11:40 poliisi ohjasi yleisön eristysnauhan taakse, jolloin nauhan ja vastapäätä sijaitsevien bussi- ja raitiovaunupysäkkien väliin jäi leveä käytävä kuninkaalliselle seurueelle. Sain tällä kertaa vähän huonon paikan, josta ei nähnyt kuningasparien astumista ulos lautasta, mutta näin kuitenkin esteettömästi kaikki neljä, kun he kävelivät ohi. Máxima meni aivan nenäni edestä, mutta pahaksi onneksi olin juuri vaihtamassa kameraani videokuvaan, ja tietysti siinä silmänräpäyksessä kuningatar ehti jo kääntyä. 😀

Kuva: Timanttisalonki

Olin kuitenkin taktinen ja lähdin heti kuninkaallisten mentyä kiertämään matkakeskuksen läpi ehtiäkseni kuninkaallisten edelle heidän lyhyen kävelymatkansa aikana. Pieni spurtti kannatti, ja sainkin vielä muutaman kuvan napattua.

Kuva: Timanttisalonki

Kokemus on opettanut, että kuvaaminen on hankalaa, sillä kuninkaallisten ympärillä on aina paljon ihmisiä, vaikka yleisömeri onkin erotettu heistä. Esimerkiksi tuon lyhyen kävelymatkan aikana ympärillä parveilee henkilökuntaa, poliiseja ja toimittajia, joten hyvää materiaalia on vaikea napata. 😀 Ennakkoon ei myöskään tiedä, jäävätkö kuninkaalliset tervehtimään yleisöä vai kävelevätkö vain ohi.

Kuningatar Silvian viitta oli elegantti! Kuva: Timanttisalonki

Kaikin kaikkeaan kuitenkin onnistunut livebongaus! Willem-Alexander ja Máxima olivat erinomainen lisäys listalleni.

Kuva: Timanttisalonki

4 kommenttia artikkeliin ”Ruotsin ja Alankomaiden kuningasparit Göteborgissa – kuninkaallinen livebongaus!

  1. Vau! Tosi hyviä kuvia kyllä saitkin. Kiitos näistä. Näkee ketkä ovat turvahenkilöitä kun heillä on takki auki ja todennäköisesti ase siellä povarissa. Tuo sinihaalarinen pitkä nainen lienee Maximan hovinainen tms.
    Ihan kuin Silvia olisi käymässä kumaraksi. Katsoin samaa jo Tukholman kuvista.

    • Kiitos! Olen tyytyväinen kuvasaaliseeni. 😀

      Silvia on mun mielestä vanhentunut selvästi. On hänellä ikääkin jo, eli ei sinänsä ihme. Olisiko vähän samaa kuin kuningatar Elisabetilla oli, että pandemian tuoman “pakkohidastuksen” jälkeen ei ehkä oikeen enää pääse samaan vireyteen? En ole laskenut yhtään Silvian edustuslukuja, mutta olemus on selvästi mun mielestä vanhentunut.

  2. Hienoja kuvia olet saanut napattua! Maxima vaikuttaa kyllä jotenkin tosi valovoimaiselta tilanteessa kuin tilanteessa. Itsekin olen jo pitkään ajatellut, että Silvia on jotenkin muuttunut ikääntyneemmän oloiseksi.

Jätä kommentti