Tiaroja ja iltapukuja Buckinghamin palatsissa

Britannian kuningas Charles ja kuningatar Camilla isännöivät parhaillaan Charlesin valtakauden ensimmäistä valtiovierailua Lontoossa! Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa vierailee Britannissa 22.-23. marraskuuta, ja eilen illalla kuninkaalliset kestitsivät arvovieraita Buckinghamin palatsissa.

Kyseessä oli brittihovin ensimmäinen tiaratilaisuus sitten joulukuun 2019, joten jalokivien säihkettä on kaivattu! Samalla tämä oli myös ensimmäinen tiaratilaisuus kuningatar Elisabetin kuoleman jälkeen, ja monia tietysti kiinnosti nähdä, jospa kuninkaallisten juhlavarustukseen olisi tullut muutoksia erityisesti tiarojen suhteen.

Kuningatar Camilla ensimmäistä kertaa valtiovierailun emäntänä. Kuva: Chris Jackson/Getty Images

Kuningatar Camilla

Kuningatar Camilla seurasi vuosien ajan kuningatar Elisabetin valkoisen iltapuvun “univormua”, ja hänellä nähtiin myös lähes aina kokotimanttinen Grevillen hunajakennotiara. Nyt Camilla oli kuitenkin suureksi iloksemme rikkonut kaavaa sekä puvun että tiaran suhteen!

Kuningatar oli pukeutunut kauniin siniseen Bruce Oldfieldin iltapukuun, joka nähtiin viime kesänä hänen yllään Ruandassa Kansainyhteisön kokouksessa sekä Voguen sivuilla, kun muotilehti haastatteli silloista herttuatar Camillaa tämän 75-vuotisjuhlan kunniaksi.

Kuningas Charles ja kuningatar Camilla presidentti Ramaphosan kanssa ennen illallista. Kuva: Chris Jackson

Erityisen iloisena yllätyksenä tuli tiaravalinta: hunajakenno oli jäänyt kotiin, ja kutreja koristi aiemmin kuningatar Elisabetin käytössä ollut belgialainen safiiritiara.

Kuningatar Elisabet osti safiiritiaran huutokaupasta vuonna 1963. Tiara oli alkujaan kaulakoru, joka oli aiemmin kuulunut Belgian prinsessa Louiselle. Elisabet asetti kaulakorun tiarakehykseen, jossa se on siitä asti pysynyt.

Tiaraan sointuvat safiirikorut puolestaan olivat kuningas Yrjö VI:n häälahja tyttärelleen Elisabetille vuonna 1947. Alun perin kaulakorusta ja korvakoruista muodostuva setti on peräisin viktoriaaniselta ajalta. Kuningatar Elisabet teki siihen myöhemmin hiukan muutoksia ja lisäsi rannekorun. Safiiritiaran ostaminen täydensi setin.

Kuva: Chris Jackson/Getty Images

Camillalla eilen nähdyt safiirikorvakorut eivät kuitenkaan ole Elisabetin settiin kuuluvat, vaan tulevat muualta. The Court Jewellerin mukaan Camillalla ei ole korvareikiä, joten hän tuskin tulee käyttämään kovin monia kuningatar Elisabetin korviksia.

Kuningatar Camillan kokonaisuuden täydensi Sukkanauharitarikunnan kunnianauha, jonka hän sai edesmenneeltä anopiltaan vajaa vuosi sitten. Rintapielessä komeili vielä kuningatar Elisabetin keltaruusukkeinen perhekunniamerkki, sillä mitä luultavimmin kuningas Charlesin uusia merkkejä ei ole näin nopeassa ajassa saatu valmiiksi.

Todella upea kokonaisuus Camillalta, annan 10/10!

Walesin prinsessa Catherine

Walesin prinsessa Catherine näytti upealta, mutta tunnustan pettyneeni hiukan hänen jalokivivalintoihinsa. Valitsen kuitenkin uskoa, että tässä annettiin nyt tarkoituksella tilaa Camillan kuningatar-debyytille. Toivottavasti ensi kerralla näemme myös Katella jotain uutta!

Jenny Packhamin valkoisessa iltapuvussa oli kauniilla kirjailuilla koristellut hartiat sekä viime vuosina monen kuninkaallisen yllä nähdyt viittamaiset hihat. Viittapuvut ovat mun makuun, sillä ne tuntuvat aina tekevän olemuksesta ryhdikkään ja majesteetillisen.

Puvun kanssa prinsessalla nähtiin tuttuun tapaan Royal Victorian Order -ritarikunnan kunniamerkki sekä kuningatar Elisabetin perhekunniamerkki. Lisäksi Katella oli valkoinen iltalaukku.

Walesin prinsessa Catherine. Kuva: Chris Jackson/Getty Images

Kuningatar Maryn peruja olevasta Lover’s Knot -tiarasta on tullut Katen suosikki, ja hänellä ei ole vuosiin muita tiaroja nähtykään. Kaunishan tuo on (erityisesti tämän puvun kanssa), mutta sama juttu kuin Ruotsin prinsessa Sofian kanssa: olisi kiva nähdä jotain muutakin välillä. 😀 Pidämme kuitenkin peukkuja, että nyt Williamin ja Katen statuksen muututtua myös Kate saisi uusia jalokiviä, mahdollisesti jotain kuningatar Elisabetilla nähtyä.

Lähikuva Katen jalokivistä. Kuva: Chris Jackson/Getty Images

Prinsessa Catherinella oli tiaran seurana prinsessa Dianan kokoelmasta tulevat timanttiset helmikorut, kuningatar Elisabetille kuulunut nelirivinen helmirannekoru sekä uusi timanttinen rintakoru, joka nähtiin Katella hiljattain ensimmäisen kerran. Art deco -tyylinen rintakoru myytiin huutokaupassa tammikuussa 2022, joten The Court Jeweller arvelee sen olleen 40-vuotislahja Katelle, mahdollisesti kuningas Charlesilta.

Huomioikaa kunnianauhan päällä lepäävä uusi rintaneula! Kuva: Chris Jackson/Getty Images

Wessexin kreivitär Sophie

Myös Wessexin kreivitär Sophie näytti upealta Suzannah-merkin tummanvihreässä iltapuvussa. Sophiella oli Katen tavoin Royal Victorian Orderin kunnianauha ja kuningatar Elisabetin /perhekunniamerkki. Hopeinen iltalaukku oli hyvä pari timanttien kanssa.

Wessexit: kreivitär Sophie ja prinssi Edward. Kuva: Chris Jackson/Getty Images

Sophien kaunis akvamariinitiara ei ole sukukokoelmasta, vaan se on selvästi modernimpaa tyyliä. Tiara ilmestyi Sophien käyttöön vuonna 2005. Aaltomainen kuvio on hiukan erikoinen, mutta kokonaisuus toimii minusta kauniisti, vaikka modernit tiarat eivät muuten tuppaa olemaan suosikkejani. Tiaraa voi käyttää myös kaulakoruna.

Kreivittärellä nähtiin myös näyttävät timanttikorvakorut sekä iso timanttinen kaulakoru, kummatkin kuningatar Elisabetin kokoelmasta.

Kuva: Chris Jackson/Getty Images

Myös Gloucesterin herttuapari osallistui illalliselle, mutta heistä ei tälläkään kertaa löydy yhtään hyvää kuvaa. Auton ikkunan läpi otetuista kuvista näkee kuitenkin, että herttuatar Birgitellä oli vaaleansininen iltapuku ja Gloucesterin sukuhaaran kokoelmaan kuuuva upea ja jättimäinen Cartier-tiara.

Asutiedot löydetty The Court Jewellerin kautta.

Prinsessa Catherinen tyyli oli upea, samoin kreivitär Sophien, mutta toisaalta Camillan yllätyksellisyys ja tiaravalinta kyllä piristivät illan jalokiviantia merkittävästi. Joten taidan kuitenkin nimetä Camillan illan kuningattareksi. 😉

17 kommenttia artikkeliin ”Tiaroja ja iltapukuja Buckinghamin palatsissa

  1. Kaikki daamit olivat tyylikkäinä! Olipas kiva nähdä uusi tiara Camillalla, vaikka tuo tiara ei kuulu omiin lemppareihin brittikokoelmassa, niin safiirit sopii upeasti Camillan hiusten ja silmien väriin. Katella oli myös aikuisen naisen eleganssia, tuon tyylisen puvun näkisin mielelläni jollain Ruotsin hovin naisista Nobeleissa. Toivottavasti hän ottaisi uudelleen käyttöön häätiaransa tai lootuksenkukkatiaran, vaikka onhan tuo lover’s knot myös nätti. Sophie oli tyylikäs kuten aina, erityisesti kimaltava laukku ja korkkarit oli hauskat! Hänellekin voisi Camilla lainata jonkun uuden tiaran käyttöön.

    • Minä olin myös pettynyt, ettei Katellä nähty jotain uutta kaunista tiaraa, jotka pölyttyvät kuninkaallisissa holveissa. Olisin ehkä halunnut nähdä jonkun aquamariini tiaran tai jotain muuta värikästä.

      • Katelle sopisi hyvin smaragditiara, kun hänellä on vihreät silmät. Tosin tuntuu että hänelle kyllä sopii väri kuin väri 🙂

    • Toi safiiritiara ei oikeen ollut munkaan lemppari. Se on näitä kaulakoruja jotka eivät toimi yhtä hyvin tiaroina. Täytyy kuitenkin sanoa, että se toimii Camillalla ainakin tässä asussa upeasti. 🤩

  2. Camilla on hyvin viehättävä. Hyvä, että hän käyttää värillistä pukua. Kukaan ei voi sanoa hänen matkivan kuningatar Elisabethia. Tuo tiara sopii Camillalle paremmin kuin Elisabethille, kampauksella on iso vaikutus tässä asiassa. Camillan pehmeät kiharat on tiaralle paremmat kuin jäykkä kampaus. Pisteitä 10/10
    Catherinen puku on kaunis, mutta muun värinen kuin valkea olisi ollut parempi. Hänen ryhtinsä on myös parantunut vuosien takaisesta. Kampaus on hyvä tuon tiaran kanssa. Pisteitä 8/10
    Minusta tuo Sophien tiara on yksi kauneimmista näkemistäni tiaroista. Se on tasapainoinen eikä tuo kookas akvamariini pompi esiin huomiota hakemaan. (Näin erilaisia makuja meillä on.) Tästä tyylistä pisteitä 10/10
    Charles ja Camilla selkeästi pitävät afrikkalaisia valtioita arvossa kun heidän ensimmäiset valtiovieraansa tulivat sieltä.

    • Tuo Sophien tiara on kyllä nätti! Vähän erikoinen (tulee mieleen Monacon Charlenen Ocean-tiara) mutta onnistunut design.

      Valtiovierailut suunnittellaan pitkälle etukäteen, joten tämä on uskoakseni lähinnä sattumaa, että Etelä-Afrikka osui ensimmäisenä kohdalle. 😊

  3. Camillalle todellakin sopii tuo safiiritiara – kerrassaan upea kokonaisuus, ja tätä en olisi uskonut tuosta tiarasta sanovani!

    Luin ennakkospekulaatiotiota, että ehkä ei oltaisi mitään uutta Camillalla ja Catherinella vielä tässä vaiheessa nähty, koska kuningattaren testamenttia ei ole vielä virallistettu, mutta onneksi ei pitänyt paikkaansa. Kuninkaallisten korujen historiallinen arvo kasvaa vain jos niitä myös käytetään niin että me taviksetkin pääsemme niitä näkemään.

    Catherinellekin olisin suonut jotain “uutta”, mutta minusta alkaa tuntua, että koska Briteissa tiaroita käytetään vain virallisilla valtiovierailuilla, Cartier-häätiara ja Lotus alkavat olla jo Walesin prinsessan arvolle liian pieniä tiaroita. Jännittävää olisi nähdä jotain ihan muuta, vaikka kyllähän tuo Lovers Knot sopii todella hyvin.

    Sophiella ei edelleenkään ole mielestäni käytössä ainuttakaan oikeasti kaunista tiaraa – tuo on toki valikoimasta vähiten huono, mutta on jotenkin eri tyyliä kaulakorun kanssa. Toivottavasti Charles lainaa Sophielle jotakin, vaikka lehdet kyllä kirjoittelevat, että väleissä pikkuveljeen on jotain kitkaa, kun ei Edwardia Charles ole nimittänyt Edinburgin herttuaksi.
    ***
    Jostain luin, että tämän valtiovierailun ajankohta oli sovittu jo kauan aikaa sitten, Elizabethin vielä eläessä. Mukavaa, että se toteutui. Ja toivottavasti näitä tiaratilaisuuksia on tulossa lisää!

    • Tuo on hyvä pointti, että korujen historiallinen arvo kasvaa vain ja ainoastaan niitä käyttämällä.

      Taatusti olisi tullut haloo, jos Camilla olisi ensimmäiseksi vetänyt vaikka Girls-tiaran päähänsä. Safiiritiara oli mun mielestä hyvä valinta. Se oli selkeä Elisabetin tiara Britanniassa ja vaikka historiallinen arvo on ehkä vähäisempi, niin se on selkeästi ollut henkilökohtainen tiara, kun kuningatar sen kerran itse kokoelmaansa valitsi.

      Harmittaa todella, että briteissä ollaan niin nihkeitä tiarojen suhteen. Oikeasti kamalaa tuhlausta, että tiaroja on kymmenittäin ja sitten nähdään kymmenen vuotta putkeen yksiä ja samoja (Camilla ja Kate). Toivottavasti tähän tulisi muutos! Oudoksun ajatusta, että hovi haluaisi välttää pröystäilyä. Eikai se tule yllätyksenä kenellekään, että kuningasperheellä on valtava omaisuus. 😁

    • Eikö tuolla vaihdettu kunniamerkkejä lainkaan, jos Camillakin oli kotimaansa kunniamerkeissä? Eikö sellainen ole valtiovierailulla yleensä tapana?

      • Presidentti sai kyllä brittiläisen Bathin ritarikunnan kunniamerkin, mutta näyttää siltä, että Charles ja Camilla eivät saaneet eteläafrikkalaisia kunniamerkkejä.

        Kuulostaa kyllä yllättävältä. En tiedä millaiset valtiolliset suhteet mailla yleisesti on. Kuningatar Elisabetilla kyllä oli kunniamerkki Etelä-Afrikasta, ja edellisellä vierailulla edellinen presidentti sai Britanniasta samaisen Bathin merkin.

        • Kiitos vastauksesta! On tosiaan yllättävää. Itse olen pitänyt tuota kunniamerkkien vaihtumista ihan automaationa, kun Pohjoismaissa tuntuu olevan niin, mutta ei näköjään aina ja kaikkialla. Ja pahoittelut, ensimmäinen kommentti tuli väärään kohtaan kommentiketjussa.

          • Enpä ole minäkään ajatellut, että joissain maissa ei tosiaan ole tapana vaihtaa kunniamerkkejä. Gert’s Royals -blogin listauksen mukaan esimerkiksi kuningatar Elisabetin viimeisillä Kiinan ja Irlannin valtiovierailuilla ei vaihdettu merkkejä ollenkaan.

  4. Tästä tilaisuudesta löytyi monta ilahduttavaa huomiota! Ensinnäkin, hyviä valokuvia ainakin kuningasparista ja Waleseista! Ei toki kaikista, mutta mielestäni tämä on parannusta Brittien vanhoihin käytäntöihin, jolloin saatiin vain suttuisia autokuvia.

    Toiseksi, olen ilahtunut, että Elisabetin käyttämiä tiaroja ja koruja on annettu muille käyttöön! Olen nähnyt ainakin Instagramissa ihmisten valittavan, että on epäkunnioittavaa antaa Elisabetin koruja muille näin pian kuoleman jälkeen, mutta minusta se on ihan puppua! Upeat korut kuuluvat käyttöön, eikä niiden holviin hautaaminen tuo Elisabetia takaisin. Ihan ymmärrettävää, että Camilla ei laittanut vaikka Girls tiaraa kun se on niin ikoninen Elisabetin tiara, mutta minusta näin upeaa kokoelmaa pitää hyödyntää laajasti.

    Kolmanneksi, minusta Catherine oikein säteili tässä tilaisuudessa, ja nyt hän näytti ehkä ensimmäistä kertaa siltä, että kantaa tiaraa ylpeydellä ja arvokkaati. Minusta Kate on usein näyttänyt tiaran kanssa vähän vaivaantuneelta ja epämukavalta. Huomattavaa parannusta! Katellekin toivon uusia koruja käyttöön, erityisesti jotain muutakin tiaraa, mutta eiköhän sen aika tule vielä. Minusta oli hyvä, että Camilla sai enemmän valokeilaa tällä kertaa.

    • Totta, kuvat ovat parempia tällä kertaa! Vielä kun muistaisivat kuvata kaikki perheen naiset. Yhtä kattavasti ja lähikuvien kera. 😄

      Katen look oli kyllä upea ja olemus muutenkin jotenkin eri tavalla hehkeä kuin aiemmin. Toivottavasti jatkuu samaan malliin! 😊

Jätä kommentti