Prinsessa Beatricen ja Edoardo Mapelli Mozzin häät

Buckinghamin palatsi tiedotti 26. syyskuuta 2019 Yorkin prinsessa Beatricen ja Edoardo Mapelli Mozzin kihlauksesta. Hääpäiväksi ilmoitettiin ensin 29. toukokuuta, mutta koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi häitä jouduttiin lykkäämään toistaiseksi. Perjantaina 17. heinäkuuta hovi ilmoitti yllättäen pariskunnan avioituneen yksityisesti Windsorissa.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan vihkiminen olisi tapahtunut St Jamesin palatsin kuninkaallisessa kappelissa. Kuningatar Elisabetin oli tarkoitus emännöidä seremonian jälkeen yksityistä juhlavastaanottoa Buckinghamin palatsin puutarhassa.

Vihkikirkkona toimi lopulta Windsorin linnan mailla sijaitseva Royal Chapel of All Saints. Pikkukappeli on aivan Yorkin perheen kodin Royal Lodgen vieressä, noin 30 min ajomatkan päässä Windsorin linnasta. Kappeli on aktiivisesti kuninkaallisen perheen käytössä ja mm. kuningatar Elisabet käyttää sitä säännöllisesti yksityisyyden vuoksi.

Paikalla oli lehtitietojen mukaan vain parikymmentä vierasta, eli hääparin lähisuku ja mahdollisesti läheisimpiä ystäviä. Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip osallistuivat tilaisuuteen. Tämän sivun lopusta löytyy lista kaikista aihetta käsittelevistä postauksista.

Hääpari kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin kanssa. Kuva: Benjamin Wheeler / The Royal Family

Hääpari

Yorkin prinsessa Beatrice Elizabeth Mary (s. 8.8.1988) on Yorkin herttua prinssi Andrew’n ja Sarahin, Yorkin herttuattaren esikoinen, ja näin ollen kuningatar Elisabetin lapsenlapsi sekä prinssi Williamin ja prinssi Harryn serkku. 31-vuotias prinsessa on tätä kirjoittaessa helmikuussa 2020 Britannian kruununperimysjärjestyksessä yhdeksännellä sijalla. Syntyessään Beatrice oli viides ja samalla hän oli vuoteen 2015 asti myös listan ensimmäinen nainen.

Beatrice ei tittelistään huolimatta ole virallinen työkuninkaallinen. Hän pysyttelee sisarensa prinsessa Eugenien tavoin suurimmaksi osaksi poissa valokeilasta, mutta osallistuu joihinkin kuninkaallisiin tilaisuuksiin, useimmiten perhetapahtumiin. Siskokset eivät edusta kuningatarta virallisesti, eikä hovi raportoi heidän tekemästään hyväntekeväisyystyöstä. Beatrice työskentelee kokoaikaisesti liike-elämässä.

FB_IMG_1569494562201.jpg
Kuva: Prinsessa Eugenie

Edoardo Alessandro Mapelli Mozzi (s. 19.11.1983) on brittiläis-italialainen kiinteistöpohatta, jonka isä Alex Mapelli Mozzi on entinen olympiatason alppihiihtäjä. Hänen äitinsä Nicola Williams-Ellis on nykyisin naimisissa brittiläisen kuvanveistäjän Davis Williams-Ellisin kanssa. Edoardolla on vuonna 2016 syntynyt poika.

Mapelli Mozzin suku kuuluu italialaiseen aateliin, mutta heidän kreivin-tittelinsä ei ole virallisesti tunnustettu Italiassa eikä Britanniassa. Edoardolla arvellaan olevan miljoonaomaisuus.

Beatricen ja Edoardon uskotaan alkaneen seurustella loppuvuodesta 2018, mutta he ovat tunteneet toisensa paljon pidempään, sillä parin vanhemmat ovat ystäviä keskenään. Pari esiintyi julkisesti yhdessä Beatricen perheen kanssa useita kertoja ennen kihlausta. Kosinta tapahtui Italiassa syyskuussa 2019.

Embed from Getty Images

Häiden julkisuus

Prinsessa Beatrice saattaa valitettavasti joutua tyytymään huomattavasti pienempiin häihin kuin siskonsa, sillä prinssi Andrew’n Epstein-skandaalin vuoksi Yorkin perhe ei ole nyt hyvässä huudossa Britanniassa.

Kihlapari ei antanut mitään haastattelua, kuten kuninkaalliset parit yleensä tekevät, eikä hovi ilmoittanut kihlauksen jälkeen kuukausiin mitään lisätietoja edes paikasta ja ajankohdasta. Hääpäivä julkistettiin helmikuussa, siis yli neljä kuukautta myöhemmin, kun tavallisesti tietoa saadaan päivien ja viikkojen kuluessa. (Päivitys: Koronaviruksen vuoksi suunnitelmat menivät myöhemmin uusiksi.)

FB_IMG_1569494560000.jpg
Kuva: Prinsessa Eugenie

Julkisuudessa tiedetään, että BBC ja ITV ovat kieltäytyneet häiden televisioinnista. Epstein-skandaali jatkuu vielä pitkään poliisitutkinnan muodossa, ja prinssi Andrew on toistaiseksi syrjässä kuninkaallisista tehtävistään, joten kanavat eivät uskalla ottaa Beatricen häitä kontolleen. Toivon jonkinlaista kompromissia, sillä Beatrice on syytön isänsä sotkuihin. Ikäväähän tämä on, varsinkin kun juuri toissa vuonna oli peräti kahdet “täydet” kuninkaalliset häät vaunuajeluineen kaikkineen.

Aika näyttää, miten paljon tietoa häistä lopulta saadaan. Juhla ansaitsee joka tapauksessa extrahuomiota ja oman hääsivun blogiin, sillä kuninkaalliset häät käyvät tämän sukupolven osalta vähiin! Beatricen jälkeen sitten odotellaankin varmaan kymmenisen vuotta, ennen kuin Euroopan nykyisistä teinikuninkaallisista ensimmäiset menevät naimisiin. Britanniassa seuraaviin prinssi/prinsessahäihin menee helposti 20 vuotta. Katsotaan, mitä kaikkea tänne keksitään – luvassa on luonnollisesti ainakin spekulointia tiarasta, hääpuvusta ja vieraslistasta sekä isompi esittelypostaus hääparista. (Päivitys: ennakkopostauksia ei lopulta tullut, kun hääpari vihittiinkin yllättäen ilman ennakkovaroitusta.)


Häihin ja prinsessa Beatriceen liittyvät postaukset

Prinsessa Beatricen häälook oli kunnianosoitus kuningatar Elisabetille

Prinsessa Beatrice on mennyt tänään naimisiin!

Prinsessa Beatricen hääjuhla on peruttu

Prinsessa Beatricen hääpäivä viimein julki

Prinsessa Beatrice on kihloissa! 

Prinsessa Beatricen kaunis ja hulppea kihlasormus

Britannian kuninkaallisen perheen hääkirkot

Yorkin herttuaperheen taustaa (vuodelta 2018, kaipaa päivitystä Andrew’n osalta)

Jätä kommentti