Prinsessahäitä seurataan ristiriitaisin ajatuksin – isot häät ja julkisuus voivat olla karhunpalvelus muille pikkukuninkaallisille

Huomenna on prinsessa Eugenien ja Jack Brooksbankin suuri päivä, ja blogissa on aiemmin pohdittu morsiamen hääpukua ja juhlan vieraslistaa, käyty läpi kuninkaallisen perheen hääkirkkoja, esitelty Yorkin perheen taustoja ja eilen vielä hääseurue. Hääsivulta löytyy kaikki tieto häistä ja linkit kaikkiin aihetta, myös kihlausta, käsitteleviin postauksiin. Nyt viime hetkillä puhutaan vielä häiden ennakkotunnelmasta ja juhlien ympärillä pyörineestä keskustelusta. Sivusin aihetta jo hääpuvun yhteydessä, mutta siinä on niin paljon pureksittavaa, että oma postaus on paikallaan. Huomenna häitä katsoessa kannattaa seurata tapahtumia hieman sillä silmällä ennakkokeskustelujen näkökulmasta – sekä kritisoijat että puolestapuhujat ovat esittäneet hyviä pointteja.
Embed from Getty Images
Eugenien ja Jackin häät ovat toiset tänä vuonna, joten pahin hääinto on jo kertaalleen purettu. Kuninkaalliset häät kuitenkin kiinnostavat aina, ja tämäkin juhla televisioidaan. Lisäksi paikalle odotetaan jonkinlaista väkijoukkoa vaunuajelun varrelle. Hääpari kutsui 1200 kansalaista linnan pihalle seuraamaan juhlaa aitiopaikalta, ja hovin mukaan hakemuksia tuli yli 100 000 kappaletta. Eli kiinnostusta kyllä on. Kritiikkiä on herännyt häiden julkisuudesta ja yleisestä suureellisuudesta suhteutettuna prinsessa Eugenien asemaan kuninkaallisessa perheessä.
Kertauksen vuoksi: Eugenie on siis kuningatar Elisabetin toisen pojan, prinssi Andrew’n tytär. Hän on yhdeksäntenä kruununperimysjärjestyksessä, ja statukseltaan “minor royal” eli “pikkukuninkaallinen”. Eugenie osallistuu perhetapahtumiin, ja harjoittaa hyväntekeväisyyttä vapaaehtoisesti, mutta hänen ohjelmaansa ei listata hovin kalenteriin eikä hän saa valtiollista ylläpitoa. Sulhanen eli aatelispiireistä tuleva ja ravintola- ja yökerhobisneksessä uraa tekevä Jack vaikuttaa hyvin tavalliselta, jopa jotenkin arkiselta, ja yhdessä hääpari on antanut itsestään oikein sympaattisen kuvan. Minulla ei ole henkilökohtaisesti mitään heitä vastaan, ja kuninkaallisharrastajana olen tietenkin vain iloinen, että häistä on tehty näinkin julkiset. Olen todella huono ottamaan jyrkkää kantaa asioihin, vaan yleensä näen diplomaattisesti asioiden molemmat puolet. En yritäkään siis tarjota oikeaa vastausta postauksessa esitettyihin pointteihin, vaan enemmänkin pallotella ajatuksiani aiheesta.
Embed from Getty Images
Onko Eugenie oikeutettu kuninkaallisten häiden statukseen? Monien mielestä Eugenien pitäisi avioitua matalalla profiililla ja yksitysesti, kuten serkkunsa Zara Tindall teki. Eugenie kuitenkin Zarasta poiketen on Yhdistyneen kuningaskunnan prinsessa, vaikka ei työkuninkaallinen olekaan. Monarkiaan ei minusta oikein istu sellainen “shoppailu”, että valitaan perheestä vain miellyttävimmät naamat ja tuetaan heidän asioitaan. Monarkiassa kansa maksaa koko perheestä, ja siihen yleensä kuuluu muitakin, kuin suoran linjan kruununperijät. Minusta Eugenie on kuninkaallisen perheen jäsenenä ja valtakunnan prinsessana oikeutettu kuninkaallisiin häihin, mutta hänen todellinen asemansa, mikä nyt sattuu olemaan aika pieni, tulisi huomioida.
Miksi Eugenie menee naimisiin samana vuonna ja samassa paikassa kuin Harry? Eikö olisi ollut järkevämpää odottaa ensi vuoteen? Eugenielle Windsor on koti. Hän on käynyt kouluja kaupungissa, minkä lisäksi linna on hänelle mummola, ja hänen perheensä koti on linnan mailla sijaitseva Royal Lodge. Prinssi Harrylla on varmasti samanlaisia tunnesiteitä paikkaan, minkä lisäksi Windsor tarjoaa Lontooseen verrattuna enemmän yksityisyyttä. Eugenie on voinut haaveilla pikkutytöstä asti avioituvansa juuri siellä, eikä siitä tulisikaan luopua vain siksi, että serkku ehti kihlautua aikaisemmin. Eugenien häiden ajoituksen suhteen taas arvelen, että järjestelyllä on haluttu vähentää häihin kohdistuvia paineita ja mediamylläkkää. Vuonna 2011 prinsessa Annen tytär Zara meni vastaavasti naimisiin vain muutama kuukausi prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen jälkeen. Pahin hääinto on kerennyt laantua, ja toiset häät eivät kiinnosta niin paljoa kuin ne varsinaiset isot kuninkaalliset häät. Silti on aivan totta, että sama paikka ja vuosi ovat väistämättä luoneet Yorkit vs. Walesit -kilpailuasetelmaa, mikä ei varmaan ollut se toivottu efekti.
Embed from Getty Images
Olisiko Eugenien ja Jackin pitänyt järjestää pienemmät häät kuin Harrylla ja Meghanilla oli? Ensiksi on mainittava, että prinssi Harryn häät olivat odotettua pienemmät. Yleisesti ottaen minusta on epäreilua, että Eugenien odotettaisiin tekevän päätöksiä serkkuunsa suhteuttaen, sillä jokaisella pitäisi olla oikeus unelmiensa häihin. Tämä sanottuna, Eugenien ja hänen perheensä maine ja prinsessan pieni rooli huomioiden olisin varmasti neuvonut, että ei ainakaan merkittävästi suurempia häitä. Hovissa ei olla sokeita ja tietämättömiä julkiselle mielipiteelle, ja minusta edes suunnilleen saman mittakaavan häät olisivat osoittaneet hyvää pelisilmää Yorkeilta. Lehdistön tietojen mukaan Eugenien ja Jackin häihin on kutsuttu yli 800 vierasta (Harrylla oli 600), ja juhlien kerrotaan jatkuvan vielä lauantaina. Otsikoita on revitty siitä, miten kirkossa ei ole edes istumatilaa kaikille kutsutuille. Kaksipäiväiset juhlat ovat omiaan vahvistamaan käsitystä Eugeniesta luksusta ja kuninkaallista asemaa rakastavana turhakeprinsessana, ja kieltämättä 800 vierasta on valtava määrä jopa brittiseurapiireissä, kun vierasjoukossa ei ole edes virallisia vieraita. Esimerkiksi seurapiirien huipulla pyörivä Pippa Matthews, siis herttuatar Catherinen sisko, juhli häitään noin 350 vieraan kanssa.
Miksi valtion rahaa tuhlataan Eugenien vaunuajeluun? Yleisen käsityksen mukaan turvallisuuskulut menevät valtion pussista, mutta itse juhlan maksaa kuninkaallinen perhe, käytännössä prinssi Andrew ja/tai kuningatar. Tarkkoja turvallisuuskuluja ei tiedetä, mutta arvoiden mukaan puhutaan ehkä muutamasta miljoonasta punnasta. Väkeä odotetaan vähemmän kuin Harryn, ja myös vaunuajelu on huomattavasti lyhyempi. Miljoonaluokan kulut kuulostavat isolta, mutta tässä pitää muistaa se, että nyt puhutaan isosta tilaisuudesta – häävieraat ja kirkolle kutsuttu väkijoukko ovat jo muutaman tuhannen hengen porukka – jossa on kaiken kukkuraksi läsnä hallitsijan lisäksi parikymmentä kruununperimyksen ensimmäistä nimeä. Valtionbudjetissa summa ei ole merkittävä, ja vaunuajelu on perinteinen ja nimenomaan kuninkaallisiin häihin yhdistettävä elementti. Toki ilman ajeluakin olisi pärjätty, sillä on myös kylmä fakta, että sitä on vähän vaikea perustella, kun juhlakalu on kansalle tuntematon pikkukuninkaallinen. Siltikään (yleisön) turvallisuuskulut eivät ole minusta oikea säästökohde, eikä se vaunuajelu ole kaiken pahan alku ja juuri.
Embed from Getty Images
Ovatko päätökset hääparin omia vai prinssi Andrew’n ja herttuatar Sarahin ajamia? Prinssi Andrew ja Sarah “Fergie” Ferguson eivät tunnetusti ujostele julkisuutta, ja erityisesti Andrew’n kuvaillaan olevan hyvin tietoinen kuninkaallisesta statuksestaan. Yleisen käsityksen mukaan Andrew on vuosien varrella koittanut ajaa tytärtensä etua ja työkuninkaallisen asemaa kummallekin, mutta törmännyt prinssi Charlesin vastustukseen. Olen varma, että Andrew ja Sarah ovat molemmat olleet kiinteästi mukana hääsuunnittelussa, mutta en usko, että Eugenie ja Jack on vasten tahtoaan pakotettu televisiointiin, vaunuajeluun tai kaksipäiväisiin juhliin.
Hääpari vaikuttaa minusta oikein sympaattisilta, ja Eugenie on pärjännyt elämässä ihan hyvin. Hän käynyt yliopiston hyvällä menestyksellä, luonut täysipäiväisen uran taidealalla ja harjoittaa hyväntekeväisyyttä vapaaehtoisesti, vaikka ei saakaan siitä hovilta virallista tunnustusta. Prinsessa on tuonut haastatteluissa esiin sen, että toisinaan yksityiselämän ja hieman epäselvänkin kuninkaallisen roolin yhdistäminen on hankalaa, mutta Eugenie tuntuu kuitenkin nauttivan aseman tuomista hyödyistä ihan mielellään, eikä näe prinsessuutta ongelmana. Esimerkiksi koulukaverit ovat kuvailleet prinsessaa hyvin sosiaaliseksi ja kuplivaksi persoonaksi ja samalla myös ylenpalttiseksi. Muutama vuosi sitten prinsessa järjesti 25-vuotisjuhlat, joita pitäisi melkein ihalla niiden rehellisen överiyden takia. Disney-teemaisissa juhlissa päivänsankari oli pukeutunut Lumikiksi, ja juhliin oli palkattu seitsemän kääpiötä, eli siis oikeasti lyhytkasvuisia esiintyjiä. Pieni ylenpalttius tuntuu siis olevan Eugeniella verissä, enkä todellakaan usko vanhempien pakottaneen tytärtä pitämään haluamaansa isommat häät. 😀
Embed from Getty Images
Miten häät vaikuttavat tulevaisuuteen? Monien mielestä häissä näkyy selvästi prinssi Andrew’n yritys tuputtaa perhettään valokeilaan ja osingoille kuninkaalliseen kakkuun, mutta vaikutus saattaa olla jopa negatiivinen. Andrew’n, myös Sarahin, kohdalla peli on jo menetetty, sillä molemmilla on niskoillaan sellaista painolastia, että paluuta oikeasti vakavasti otettavaan kuninkaalliseen imagoon ei ole. Monet jakavat kanssani sen näkemyksen, että häät tavallaan sinetöivät Yorkin perheen kohtalon pysyä jatkossakin brittimonarkian reunalla – mitä enemmän Andrew puskee, sitä huonompi lopputulos. Kilpailuasetelmalta Harryn häiden kanssa ei ole voitu välttyä, ja matala profiili olisi ollut varmasti viisaampi ja turvallisempi ratkaisu. Esimerkiksi pelkkä televisiointi olisi riittänyt, ja olisi vielä perusteltavissa, sillä se on kuninkaallisissa häissä nykyisin standardi. Samalla vaunuajelun ja linnan maille kutsuttujen 1200 ihmisen pois jättäminen olisi vähentänyt sitä ylenpalttisuutta ja ollut varmasti sopiva kompromissi pikkukuninkaalliselle. Moni on varmasti siitä samaa mieltä, että on ristiriitaista yrittää järjestää perheen ehkä kaikista vähemmän tärkeälle jäsenelle mahdollisimman isot häät isolla statuksella.
Toisaalta on myös pakko nostaa hattua Yorkeille siitä, että he mielellään ovat julkisuudessa. Monien kuninkaallisten asenne mediaan ja julkisuuteen on kovin negatiivinen. Ennen Harryn häitä jännitettiin pitkään, onko yleisöllä minkäänlaisia mahdollisuuksia osallistua häihin, ja tuleeko televisiointia. Nyt on tavallaan ihan päinvastainen tilanne, kun Eugenie ja Jack ovat päättäneet jakamaan hääpäivästään jopa enemmän kuin odotettiin ja toivottiin. Tässä asiassa esimerkiksi Kensingtonin palatsissa voitaisiin ottaa myös hieman oppia Yorkeilta.
Erityisen harmillinen puoli on siinä, että tällaisten keskustelujen myötä aletaan kyseenalaistamaan myös kaikkien muiden minor royal -kuninkaallisten tarpeellisuutta. Kukaan ei pidä vapaamatkustajista, se on selvää. Kuningashuoneen kannatus on vankkaa, mutta se rajoittuu lähinnä kuningasperheen ytimeen, vaikka näillä pikkukuninkaallisilla on työmäärien perusteella tilausta ja tärkeä rooli erityisesti kuningattaren ja prinssi Philipin ikääntyessä. Esimerkiksi prinsessa Anne on perheen ahkerimpia jäseniä. Prinssi Edward ja kreivitär Sophie ovat ottaneet monia prinssi Philipin tehtäviä ja edustavat kuningatarta säännöllisesti ulkomailla tärkeissä yhteyksissä. He eivät kuitenkaan nauti samanlaista kansansuosiota ja kiinnostusta kuin prinssi Charlesin perhe. Britannia on väkirikas valtio, jonka lisänä tulee vielä Kansainyhteisö ja normaali diplomatia muuhun maailmaan. Sitä ei ylläpidetä ihan muutaman ihmisen voimin, joten esimerkiksi Wessexeillä todella on tarvetta. Aika näyttää, miten Eugenien ja Jackin häät vaikuttavat keskusteluun jatkossa.
Embed from Getty Images
Lisäksi täytyy muistaa, että kritiikkiä tulisi aina, ihan sama mihin ratkaisuun päädytään. Kaikkia ei voi miellyttää millään. Jos häät olisivat yksityiset, huomautettaisiin heti, että kyllä prinsessan pitäisi avioitua julkisesti. Lisäksi tässä tapauksessa henkilöillä on suuresti merkitystä, sillä tämä Yorkien surullisenkuuluisa maine on ihan todellinen, ja osalle ei kuitenkaan koskaan kelpaa mikään, mitä he tekevät. Nykyisen sosiaalisen median kaudellakin on toisinaan hankala tietää, milloin joku asia oikeasti puhuttaa, ja milloin toimittajat luovat harvoista twitter-kommenteista härkäsiä. Voihan olla, että paikalle oikeasti ilmestyy huomenna paljon väkeä, ja tv-lähetys kerää katsojia. En ihmettelisi, vaikka osa seuraisi ihan vain herttuatar Sarahin viihdearvon takia.
Tämä keskustelu on jälleen yksi esimerkki siitä, miten vaikeaa tällainen puoli-kuninkaallisuus on. Samanlaisten ongelmien kanssa painitaan varmasti jatkossa Ruotsissa prinsessa Madeleinen lasten kohdalla, ja tämä tapaus voi myös hyvin vaikuttaa siihen, millaiset tittelin prinssi Harry ja herttuatar Meghan valitsevat mahdollisille lapsilleen. Toivon, että Eugenien ja Jackin hääpäivä on heidän haaveidensa mukainen ja onnistunut, mutta kritiikissä on paljon perää, jota olisi syytä miettiä myös Yorkien keskuudessa. Mielenkiinnolla seuraan, millaisia ajatuksia ja tunteita häiden jälkipuinnissa nousee esille.

Jätä kommentti