Joulupostia kuninkaallisille

Timanttisalongista lähtee nykyisin joka vuosi joulupostia kuninkaallisille
Kuva: Timanttisalonki

Bloggailun lomassa aloin muutama vuosi sitten lähettää satunnaisia onnittelukortteja kuninkaallisille. Harrastukseen jäi nopeasti koukkuun, ja erityisesti joulukortit kuuluvat jo perinteisiini.

Kasvava vastauskorttikokoelmani on herättänyt paljon kiinnostusta, joten kokosin tähän postaukseen muutamia yleisiä vinkkejä, miten kirjoittaa kuninkaallisille. Alkuun pääseminen on aina vaikeinta, mutta näiden neuvojen saattelemina joku toivottavasti rohkaistuu kokeilemaan kuninkaallista postia!

Siis mitä?

Kyse on siis joulutervehdysten ja onnittelujen yms. lähettämisestä kuninkaallisille. Monille tämä on kiinteä osa kuninkaallisharrastusta: osa lähettää hyvinkin säännöllisesti, toiset taas laittavat postia menemään satunnaisemmin erikoistapahtumien kunniaksi.

Monet kuninkaalliset saavat paljon postia varsinkin merkkipäivien aikaan. Todennäköisyys sille, että vastaanottaja todella lukee kirjeesi, on pieni. Homman juju on siinä, että monista hoveista tulee silti vastaus! Postia voi toki lähettää ilman taka-ajatuksiakin, mutta vastauskortit ovat hauskoja muistoja ja keräilykohde.

Miten kirjoittaa tervehdys?

Tervehdyksensä voi muotoilla hyvin vapaasti. Voit lähettää kirjeen tai kortin. Voit kirjoittaa vain pari lausetta tai pidemmän viestin. Minä kirjoitan joulutervehdyksiin lyhyesti muutaman lauseen, kun perimmäinen motivaatio on ne vastauskortit. 😀 Kirjeisiin rustaan pari lyhyttä kappaletta. Teksti kannattaa pitää tiiviinä.

Voit kirjoittaa englanniksi tai kyseisen maan kohdekielellä, jos se sinulta sujuu. Kirjeisiin vastaava henkilökunta yleisesti osaa kyllä englantia. Kielioppivirheistä ei kannata stressata, kunhan ajatus välittyy.

Onnittelin kuningatar Elisabetia helmikuussa 2022 tämän platinajuhlan johdosta. Kiitoskortin takapuolella on vielä toinen kuva kuningattaresta. Kuva: Timanttisalonki

Hermostuttavin osa on tervehdyksen muotoilun virallisuus. Hyvä uutinen on se, että kohdehenkilö ei sitä todennäköisesti lue. Jos jotain menisikin pieleen, niin voin luvata, että henkilökunta on jo nähnyt kaikki mahdolliset versiot ja muunnokset titteleistä.

Minä suosin melko virallista linjaa. Oikeiden tittelien ja etuliitteiden käyttäminen on jo oikein hyvä suoritus! Kuningatar Elisabetin kuoressa luki aina vastaanottajana Her Majesty The Queen, ja William ja Kate puolestaan ovat nykyisin TRH The Prince and Princess of Wales. Olen avannut kirjeen yksinkertaisesti Your Majesty tai Your Royal Highness(es), ja aloittanut sitten varsinainen asian.

Tyyli on melko vapaa, ja moni käyttää myös Sir/Madame -tyyppisiä avauksia kirjeen alussa. Kunhan ei liian tuttavalliseksi heittäydy. Samoin lopetukseen käy ihan tavalliset kohteliaat fraasit, varsinkin kun kyse ei ole oman maan hallitsijasta.

Linkkaan postauksen loppuun muutaman hyödyllisen linkin tähän liittyen, mutta yleisesti mallia voi katsoa vaikka hovien somepäivityksistä. Niissäkin usein aloitetaan koko tittelillä, mutta sitten myöhemmin tekstissä ei enää toisteta koko litaniaa. Samoin jos kirjoitat yhdelle kuninkaalliselle, mutta lähetät samalla terveisiä vaikka puolisolle, niin voi olla hyvä käyttää sen toisen henkilön koko titteliä etuliitteineen päivineen ensimmäisen kerran mainitessa.

Vuoden 2022 satoa Walesin prinssiperheeltä. Kuva: Timanttisalonki

Vastauskortti?

Vastausta toivovan on tärkeää merkitä nimensä ja täydellinen osoitteensa selkeästi. Mukaan ei tarvitse liittää kirjekuorta ja postimerkkiä, mutta huolehdi siitä osoitteesta!

Tietokoneella kirjoitettuihin kirjeisiin olen merkinnyt osoitteeni kirjeen yläkulmaan, jolloin ei haittaa vaikka kuori vaurioituisi postissa tai joutuisi eroon kirjeestä. Korteissa taas on niukasti tilaa, ja silloin merkitsen osoitteeni siistillä käsialalla kuoren takapuolelle.

Voit merkitä myös siviilisäätysi/tittelisi, varsinkin jos nimesi on kovin suomalainen. Monissa maissa herraa ja rouvaa jne. käytetään ahkerasti, ja näin henkilökunnan ei tarvitse arvailla vastaanottajan sukupuolta. Minä naimisissa olevana olen laittanut Mrs. Mikaela Larsson.

Nämä kortit ovat kokoelmani ensimmäisiä kortteja. Sussexeilta ehdin saada vain tämän yhden ja ainoan kortin. Kuva: Timanttisalonki

Keneltä saa vastauksen?

Vastauksen voi saada nopeimmillaan muutamassa viikossa, mutta erityisesti brittihovin kohdalla puhutaan yleensä kuukausista. Joskus vastauksia ei vaan tule. Kaikki kuninkaalliset perheet eivät vastaile yhtä aktiivisesti ja kaikki eivät myöskään lähetä kuvallista korttia. Postia myös oikeasti hukkuu matkalla.

 • Britannia: kuningas Charles ja prinssi William perheineen ovat aika varmoja kohteita, jos haluaa vastauksen. Muilta ei välttämättä saa aina vastausta.
 • Luxemburgista, Belgiasta, Alankomaista ja Monacosta vastaillaan ahkerasti.
 • Tanskasta ei koskaan tule kuvakortteja.
 • Ruotsista ei yleensä vastata, mutta jos vastauksen saa, se on yleensä kuvallinen (näin kertovat kokeneemmat – itse en ole saanut vielä yhtäkään vastausta Ruotsista).
 • Norjasta ei vastata lähes ikinä.
 • Erityistilaisuuksia kannattaa muistaa: esimerkiksi prinsessa Beatrice ei ole työkuninkaallinen, mutta häneltä on moni saanut kauniita kiitoskortteja häiden ja Sienna-tyttären syntymän kunniaksi lähetettyihin onnitteluihin.

Kannattaakin asennoitua niin, että vastauksen saaminen ja laatu on arpapeliä. Aina ei nappaa, mutta arvaamattomuus tekee tästä jännittävää ja saaduista vastauksista sitäkin erityisempiä.

Ajatuksella kirjoitettu, jollain tapaa koskettava tai muuten erityinen kirje saattaa läpäistä henkilökunnan seulan ja päätyä vastaanottajan pöydälle saakka. Oman kokoelmani helmiin kuuluu Britannian kuningatar Camillalta (silloiselta herttuattarelta) saatu henkilökohtainen vastaus. Käsittääkseni kuitenkin harva kuninkaallinen vastailee yleisöpostiin itse.

Syksyllä 2021 onnittelin prinsessa Beatricea tämän Sienna-tyttären syntymän johdosta. Alkuvuodesta 2022 posti toi tämän kiitoskortin. Kuva: Timanttisalonki

Miten ajoittaa lähetys?

Kortteja ei kannata lähettää liian aikaisin, muttei liian myöhäänkään. Tiettyjä merkkipäiviä (esim. häitä) varten hovi ehkä teettää uuden kortin, ja liian aikaisin lähettävät saattavat saada “tavallisen kuvan” eikä sitä hääkuvallista korttia. Huomioi kansainvälisen postin kulku ja joulukortteja lähettäessä jouluruuhka.

Muutama viikko ennen tai jälkeen merkkipäivän on useimmiten turvallinen vaihtoehto; synttärikorttihan laitetaan mieluummin etukäteen, kun taas onnittelut häistä tai perheenlisäyksestä sitten itse tapahtuman jälkeen. Pieni myöhästyminen tuskin haittaa.

Joulukortit pyrin lähettämään Lucian päivään mennessä. Joulupostissa pieni viivästyminen tuskin haittaa, sillä vastauksia tuskin lähetellään hiki hatussa välipäivinä. Jos menee tosi viime tippaan, niin tekstin voi muotoilla korostamaan uudenvuodentoivotusta.

Kesäisin kannattaa muistaa, että monissa hoveissa myös henkilökunta lomailee heinä-elokuussa. Jos satut missaamaan jonkun merkkipäivän, niin aina voit lähettää tervehdyksen ihan muuten vaan.

Yleisiä neuvoja

 • Ideoita tervehdykseen: onnittele perhetapahtuman tai saavutuksen johdosta, lähetä terveisiä, jaa joku erityinen muistosi kyseisestä henkilöstä, kommentoi jotain kuluneen vuoden tapahtumaa tai kuninkaallisen tekemää työtä jne.
 • Voit kirjoittaa koneella tai käsin, kunhan teksti on helposti luettavissa. Laita nimenselvennys allekirjoituksen perään.
 • Suosi standardikokoisia kirjeitä (ei liian paksua tai isokokoista lähetystä).
 • Yksinkertaisimmillaan voit lähettää kaupan valmiin kortin, johon vain lisäät allekirjoituksesi.
 • Muista ulkomaanpostimerkki!
 • Merkitse vastaanottaja kuoreen selvästi: palatsit hoitavat yleensä monen eri kuninkaallisen postia.
 • Tallenna tietokoneelle valmis kirjepohja: näin sinun ei tarvitse tarkistaa muotoilua ja aloitus- ja lopetusfraaseja joka kerta uudestaan.
 • Muista hallitsijoista poiketen Monacon ja Liechtensteinin ruhtinasparien etuliite on HSH (His/Her Serene Highness) ja Luxemburgin suurherttuaparin puolestaan HRH (His/Her Royal Highness).
 • Kärsivällisyyttä vastausten odotteluun: joskus olen saanut vastauspostia 4-5 kk itse merkkipäivän jälkeen.
 • Vastauskortit on helppo säilyttää esimerkiksi muovitaskujen sisällä kansiossa.

Linkit

Artikkeli julkaistu alun perin joulukuussa 2020. Muokattu huhtikuussa 2021 ja joulukuussa 2022: päivitetty tekstiä.

8 kommenttia artikkeliin ”Joulupostia kuninkaallisille

 1. Itse oon muutamana vuotena laittanut joulukortteja ja Sussexeille laitoin kans aikanaan hääonnittelut. Suosittelen laittamaan joulukortteja Monacoon ja Espanjaan erityisesti, sieltä on tullut kaikkein upeimmat kortit! Tanskasta taas vastattiin tylsällä tekstikortilla, jossa ei ollut kuvaa ollenkaan ja Ruotsista ei myöskään ole vastauksia ikinä tullut. Jotkut kuninkaalliset ilmeisesti aktiivisemmin lukee posteja, esimerkiksi herttuatar Camilla jonkun verran vastailee kirjeisiin! Saapas nähdä innostuisko tänä vuonna vielä laittamaan kortteja, onhan ne vastaukset hauskoja muistoja 🙂

  • Hyviä lisävinkkejä! Tää oli nyt mulle eka kerta kun laitan muuallekin kuin brittihoviin, joten innolla odotan tämänkertaista “saalista”! Harmi ettei Ruotsista yleensä saa vastauksia. Mulla on Victorialle nyt vähän erikoisempaa postia, jonka toivon läpäisevän henkilökunnan seulan ainakin niin paljon, että saisin vastaukortin. 😀 Voin avata asiaa lisää sitten jos saan vastauksen!

 2. Hei!
  Ehdottaisin tuon Gert’s Royal Repliesin lisäämistä johonkin tämän blogin alaotsikkoon (en löydä oikeaa sanaa mutta samaan tyyliin missä on esim tiaraosio jne)

 3. Mä olen silloin tällöin laittanut kortteja brittihoviin, sieltä on tähän mennessä aina tullut kuvakortti vastaukseksi! Esimerkiksi laitoin Beatricelle onnittelukortin naimisiinmenon johdosta tänän kesänä ja sieltä tulikin iso ja kaunis kiitoskortti!

  Tänä vuonna lähetin ensimmäistä kertaa joulutervehdyksiä, brittien lisäksi laitoin kortit Espanjaan, Hollantiin ja Monacoon. Tanskan ja Ruotsin jätin kylmästi pois laskuista, kun olen kuullut, että ei tule vastauksia tai tulee pelkkä tekstikortti. 😀

  • Multa on vähän jäänyt tämä lähettely, mut ensi vuoden tavoite on aktivoitua siinä! Laitoin myös Monacoon sillä mielellä, että moni on saanut hienon vastauksen sieltä 😀

   • Iso kiitos sinulle tästä hyvästä, ihanasta ja kattavasta blogista! Minäkin olen suuri kuninkaallisfani ja täältä blogistasi olen oppinut paljon uutta tähän kiinnostavaan minun lempiaiheeseen liittyen ja saanut myös hyviä vinkkejä vaikkapa postiin laittamiseen heille kuninkaallisille.

    Minä laitoin viime joulukuussa joulupostia kuninkaallisille, laihoin tuloksin kylläkin, Belgiasta tuli ainut kuvakortti-vastaukseni ja Espanjasta sain kirjeen vastaukseksi, mutta ei siis ydinperheen, vaan jostain kumman syystä, tuli Juan Carlosin ja Sofian vastauskirje, vaikka kuoressa luki Leonorin nimi selkeästi, kummallista. Olin vähän hölmö ja laitoin Tanskaan prinsessa Isabellalle ja Marylle yhteisen kauniin joulukortin muistaakseni, kaunis ajatus kylläkin eikös vain? Mutta kuten arvelinkin en saanut mitään vastausta Tanskasta, enkä myöskään Mette-Maritille, Haakonillle ja Ingridille laittamaani kortiin saanut vastausta, toki kirjoitin ne kortit käsin ja vieläpä värikynällä, minua nolotti kyllä vähän kun tajusin sen jälkeenpäin tämän etikettivirheen, mutta virheitä sattuu itse kullekin… ja myös keväällä tänä vuonna olen laittanut postia muutamiin maihin, laitoin kruunajaisonnittelut Charlesille ja Camillalle, ja sain sen upean vastauskorttinsa, elokuussa.

    Lisäksi laitoin tämän kuun alussa 7.10 vein Postiin Belgian Elisabethille syntymäpäiväkirjeen, voi kunpa saisin hänestä kauniin kuvallaan varustetun kortin, no pitääkin silloin ensi keskiviikkona tarkkailla netistä että ottavatko Elisabethista taas kauniin potretin hovin puolesta, tänäkin vuonna! Ja tänä vuonna laitan vielä joulukuun alussa matkaan monta kirjettä (käytän nyt tietokonetta kirjoittamiseen ja joku aina tulostaa kirjeet minulle jotta saavat selvää määränpäässä hoveissa tekstistä ja auttaa kirjeet yhdessä kuoriin kanssani): Camillalle sekä Williamille & Katelle Englantiin kirjeet jouluksi, Belgiaan koko perheelle jouluksi (se heidän viime vuoden 2022 joulukortti oli kyllä niin upea!), Monacoon laitan nyt jouluksi ekaa kertaa, Sofialle Ruotsiin syntymäpäiväkirje, ja lisäksi Katelle laitan myös kortin syntymäpäiväkseen. Onpahan sitten alkuvuonna 2024 ensi vuoden puolella ainakin mukavaa odotettavaa minulle, kun laitan tänä vuonna noihin varmoihin kohteisiin, jännää odottaa kuninkaallista postia, toivottavasti on parempi saalis ensi vuonna!

    • Monen hovin kohdalla on usein vähän arpapeliä, että millaisen vastauksen saa vai saako ollenkaan. Mä olen nähnyt monilla vastauskortteja Ruotsin kuninkaallisilta, mutta itse en ole useista yrityksistä huolimatta sellaista saanut. 😃 Samoin Espanjasta on tullut kauniit jouluvastaukset, mutta muihin onnitteluihin en ole koskaan saanut vastausta.

     Tässä loppuvuodesta muuten vielä kuningas Charles täyttää 75 vuotta ja Ruotsin Silvia 80 vuotta. 😊 Tsemppiä postitukseen ja toivottavasti saat paljon vastauksia!

Jätä kommentti