Joulupostia kuninkaallisille

Kuva: Timanttisalonki

Lähetin tällä viikolla joulupostia kuninkaallisille, ja Facebook-palautteen perusteella monia kiinnosti kuulla lisää tästä touhusta. Kokosin tähän muutamia vinkkejä, joten toivottavasti joku asiaa aiemmin miettinyt rohkaistuu kokeilemaan kuninkaallista postia!

Siis mitä?

Kyse on siis joulutervehdysten, onnittelujen yms. lähettämisestä kuninkaallisille. Laitoin tällä viikolla joulukortteja menemään neljään eri hoviin. Monille tämä on kiinteä osa kuninkaallisharrastusta: osa lähettää hyvinkin säännöllisesti, toiset (kuten minä) laittavat postia menemään satunnaisemmin tai jonkun erikoistapahtuman kunniaksi.

Monet kuninkaalliset saavat paljon postia varsinkin merkkipäivien aikaan. Todennäköisyys sille, että vastaanottaja todella lukee kirjeesi, on pieni. Homman juju on siinä, että monista hoveista tulee silti vastaus! Postia voi toki lähettää ilman takaa-ajatuksiakin, mutta vastauskortit ovat hauskoja muistoja ja keräilykohteita.

Miten?

Tervehdyksensä voi muotoilla hyvin vapaasti. Voit lähettää kirjeen tai kortin. Voit kirjoittaa vain pari lausetta tai pidemmän viestin. Ajatuksella kirjoitettu ja jollain tapaa koskettava tai muuten erityinen kirje saattaa läpäistä henkilökunnan seulan ja päätyä vastaanottajan pöydälle saakka. Minä kirjoitin joulutervehdyksiin lyhyesti muutaman lauseen, kun perimmäinen motivaatio on ne vastauskortit. 😀 Aiemmin olen kirjoittanut pari lyhyttä kappaletta. Teksti kannattaa pitää tiiviinä.

Voit kirjoittaa englanniksi tai kyseisen maan kohdekielellä, jos se sinulta sujuu. Itse kirjoitin Ruotsiin ruotsiksi ja muualle englanniksi, paitsi kuningatar Máximalle laitoin joulutoivotuksen espanjaksi. Kirjeisiin vastaava henkilökunta yleisesti osaa kyllä englantia. Kielioppivirheitä ei kannata stressata, kunhan ajatus välittyy.

Hermostuttavin osa on kirjeen muotoilun virallisuus. Hyvä uutinen on se, että kyseinen henkilö ei sitä todennäköisesti lue. Ja jos jotain nyt menisikin pieleen, niin voin luvata, että henkilökunta on jo nähnyt kaikki mahdolliset versiot ja muunnokset titteleistä.

Minä olen suosinut melko virallista linjaa. Oikeiden tittelien ja etuliitteiden käyttäminen on jo oikein hyvä suoritus! Kuningatar Elisabetin kuoressa lukee vastaanottajana Her Majesty The Queen, Cambridgen herttuaparin kuoressa taas TRH The Duke and Duchess of Cambridge. Olen avannut kirjeen yksinkertaisesti Your Majesty tai Your Royal Highness(es), ja aloittanut sitten varsinainen asian.

Tyyli on melko vapaa, ja moni käyttää myös Sir/Madame -tyyppisia avauksia kirjeen alussa. Kunhan ei liian tuttavalliseksi heittäydy. Samoin lopetukseen käy ihan tavalliset kohteliaat fraasit, varsinkin kun kyse ei ole oman maan hallitsijasta.

Linkkaan postauksen loppuun muutaman hyödyllisen linkin tähän liittyen, mutta yleisesti mallia voi katsoa vaikka hovien somepäivityksistä. Niissäkin usein aloitetaan koko tittelillä, mutta sitten myöhemmin tekstissä ei enää toisteta koko litaniaa. Samoin jos kirjoitat yhdelle kuninkaalliselle, mutta lähetät samalla terveisiä vaikka puolisolle, niin voi olla hyvä käyttää sen toisen henkilön koko titteliä etuliitteineen päivineen ensimmäisen kerran mainitessa.

Kuva: Timanttisalonki

Vastauskortti?

Vastausta toivovan on tärkeää merkitä nimensä ja täydellinen osoitteensa selkeästi. Sinun ei tarvitse liittää mukaan kirjekuorta ja postimerkkiä, mutta huolehdi siitä osoitteesta! 😀 Aiemmin olen merkinnyt osoitteeni kirjeen yläkulmaan tietokoneella, jolloin ei haittaa vaikka kuori vaurioituisi postissa tai häviäisi hovin toimistossa. Nyt kuitenkin lähetin vain pienet kortit, joissa on vähän tilaa, joten merkitsin osoitteeni siistillä käsialalla kuoren takapuolelle.

Voit merkitä myös siviilisäätysi/tittelisi, varsinkin jos nimesi on kovin suomalainen. Monissa maissa herraa ja rouvaa jne. käytetään ahkerasti, ja näin henkilökunnan ei tarvitse arvailla vastaanottajan sukupuolta. Minä naimisissa olevana olen laittanut Mrs. Mikaela Larsson.

Vastauksilla yleensä kestää viikkoja tai kuukausia. Joskus vastauksia ei vaan tule. Kaikki kuninkaalliset perheet eivät vastaile yhtä aktiivisesti ja kaikki eivät myöskään lähetä kuvallista korttia. Postia myös tunnetusti hukkuu matkalla.

Kuningatar Elisabet, prinssi Charles ja prinssi William puolisoineen ovat aika varmoja kohteita, jos haluaa vastauksen. Samoin Belgian ja Alankomaiden kuningasperheet sekä Monacon ruhtinaspari vastailevat ahkerasti. Roosa kommentoi tuossa aiemmin, että Monacosta ja Espanjasta on tullut upeimmat vastaukset. Fiia mainitsi, että prinsessa Beatricen hääonnitteluihin vastattiin kauniilla ja isolla kiitoskortilla (vaikka Beatrice ei ole työkuninkaallinen). Erikoisuustilaisuuksia kannattaa siis muistaa!

Monen kuninkaallisen kohdalla vastauksen saaminen ja laatu on kuitenkin arpapeliä, ja kaikki hovit eivät lähetä kuvakortteja ollenkaan. Mutta se tekee tästä vielä hauskempaa ja saaduista vastauksista sitäkin erityisempiä!

Pohjoismaiden hovit ovat valitettavasti epävarmoja kohteita. Norjasta ei vastata lähes ikinä, Tanskasta taas ei koskaan tule kuvakortteja. Kokeneiden harrastajien mukaan Ruotsista ei yleensä vastata, mutta jos vastaus sitten tulee, niin se on yleensä kuvallinen.

Miten ajoittaa lähetys?

Kortteja ei kannata lähettää liian aikaisin, muttei liian myöhäänkään. Osoitteet löydät kootusti täältä Gert’s Royal Replies -blogista. Tiettyjä tilaisuuksia (esim. häitä) varten hovi ehkä teettää uuden kortin, ja liian aikaisin lähettävät saattavat saada ”tavallisen kuvan” eikä sitä hääkuvallista korttia. Huomioi aina kansainvälisen postin kulku ja erityisesti joulukortteja lähettäessä jouluruuhka.

Muutama viikko ennen tai jälkeen merkkipäivän on useimmiten turvallinen vaihtoehto; synttärikorttihan laitetaan mieluummin etukäteen, kun taas onnittelut häistä tai perheenlisäyksestä sitten itse tapahtuman jälkeen. Pieni myöhästyminen tuskin haittaa.

Yleisiä neuvoja

 • Muista ulkomaanpostimerkki!
 • Suosi standardikokoisia kirjeitä: ei liian paksua tai isokokoista lähetystä.
 • Voit kirjoittaa koneella tai käsin, kunhan teksti on helposti luettavissa. Laita mieluusti nimenselvennys allekirjoituksen perään.
 • Merkitse vastaanottaja kuoreen selvästi! Palatsit hoitavat yleensä monen eri kuninkaallisen postia.
 • Muista hallitsijoista poiketen Monacon ja Liechtensteinin ruhtinasparien etuliite on HSH (His/Her Serene Highness) ja Luxemburgin suurherttuaparin puolestaan HRH (His/Her Royal Highness).
 • Mitä kirjoittaa? Onnittelut ja toivotukset ovat aina varma nakki. Voit myös jakaa jonkun muiston, jos olet ollut esim. katsomassa kyseisen henkilön vierailua Suomessa. Tai ehkä haluat kommentoida jotain vastaanottajan työhön liittyvää, tai jotain, mihin henkilökohtaisesti samaistut hänessä?

Aiemmin mainittu Gert’s Royal Replies on tämän aiheen asiantuntijablogi, jota suosittelen vilkaisemaan! Sieltä löytyy kaikki tarvittava tieto; osoitteiden lisäksi ohjeita kirjeen muotoiluun ja puhutteluun, arkistoa aiempien vuosien vastauksista sekä analyysi keskimääräisistä vastausajoista ja vastausten todennäköisyydestä. Kannattaa ehdottomasti lueskella, jos aihe kiinnostaa! Minulta voi luonnollisesti myös kysyä, jos joku askarruttaa.

Joulupostissa pieni viime tippaan meneminen tuskin haittaa, sillä vastauksia ei todennäköisesti lähetellä hiki hatussa välipäivinä muutenkaan. Kesäisin kannattaa muistaa, että monissa hoveissa myös henkilökunta lomailee heinä-elokuussa. Ja jos nyt satut missaamaan jonkun merkkipäivän, niin aina voit lähettää tervehdyksen ihan muuten vaan.

Artikkeli julkaistu alun perin joulukuussa 2020. Muokattu huhtikuussa 2021: päivitetty tekstiä.

6 kommenttia artikkeliin ”Joulupostia kuninkaallisille

 1. Itse oon muutamana vuotena laittanut joulukortteja ja Sussexeille laitoin kans aikanaan hääonnittelut. Suosittelen laittamaan joulukortteja Monacoon ja Espanjaan erityisesti, sieltä on tullut kaikkein upeimmat kortit! Tanskasta taas vastattiin tylsällä tekstikortilla, jossa ei ollut kuvaa ollenkaan ja Ruotsista ei myöskään ole vastauksia ikinä tullut. Jotkut kuninkaalliset ilmeisesti aktiivisemmin lukee posteja, esimerkiksi herttuatar Camilla jonkun verran vastailee kirjeisiin! Saapas nähdä innostuisko tänä vuonna vielä laittamaan kortteja, onhan ne vastaukset hauskoja muistoja 🙂

  • Hyviä lisävinkkejä! Tää oli nyt mulle eka kerta kun laitan muuallekin kuin brittihoviin, joten innolla odotan tämänkertaista ”saalista”! Harmi ettei Ruotsista yleensä saa vastauksia. Mulla on Victorialle nyt vähän erikoisempaa postia, jonka toivon läpäisevän henkilökunnan seulan ainakin niin paljon, että saisin vastaukortin. 😀 Voin avata asiaa lisää sitten jos saan vastauksen!

 2. Hei!
  Ehdottaisin tuon Gert’s Royal Repliesin lisäämistä johonkin tämän blogin alaotsikkoon (en löydä oikeaa sanaa mutta samaan tyyliin missä on esim tiaraosio jne)

 3. Mä olen silloin tällöin laittanut kortteja brittihoviin, sieltä on tähän mennessä aina tullut kuvakortti vastaukseksi! Esimerkiksi laitoin Beatricelle onnittelukortin naimisiinmenon johdosta tänän kesänä ja sieltä tulikin iso ja kaunis kiitoskortti!

  Tänä vuonna lähetin ensimmäistä kertaa joulutervehdyksiä, brittien lisäksi laitoin kortit Espanjaan, Hollantiin ja Monacoon. Tanskan ja Ruotsin jätin kylmästi pois laskuista, kun olen kuullut, että ei tule vastauksia tai tulee pelkkä tekstikortti. 😀

  • Multa on vähän jäänyt tämä lähettely, mut ensi vuoden tavoite on aktivoitua siinä! Laitoin myös Monacoon sillä mielellä, että moni on saanut hienon vastauksen sieltä 😀

Jätä kommentti