Suomen presidenttipari valtiovieraili Ruotsissa

Tämän postauksen piti ilmestyä jo aiemmin ”tuoreena”, mutta Tanskan kuningasparin potrettien ja koulukiireiden takia aihe myöhästyi. Saamieni kommenttien perusteella aihe kuitenkin kiinnostaa monia, joten täytyyhän tästä raportoida vaikka sitten vähän viiveellä!

Valtiovierailuista tuli puolivahingossa kevään postausteema. Olemme viime viikkoina puhuneet aiheesta yleisesti sekä käyneet läpi yhden esimerkin Belgiasta. Nyt on sitten meille tutumpi esimerkki: Tasavallan presidentti Alexander Stubbin ja rouva Suzanne Innes-Stubbin ensimmäinen valtiovierailu, joka nähtiin 23.-24. huhtikuuta Ruotsissa. Suomen presidentithän perinteisesti suuntaavat ensimmäisenä länsinaapuriin.

Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Stubbien ensimmäinen valtiovierailu

Stubbien matka järjestyi päällisin puolin nopeasti, sillä Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa esitti kutsun presidentin virkaanastujaispäivänä maaliskuun alussa. Vierailu on todennäköisesti kuitenkin suunniteltu pitkälti valmiiksi jo hyvissä ajoin, sillä presidentinvaalien ajankohta on tietenkin tiedossa etukäteen.

Stubb on Kaarle Kustaalle jo kuudes Suomen presidentti, jota hän on isännöinyt. Tämä on myös kuninkaan valtakauden seitsemäs saapuva valtiovierailu Suomesta. Edellinen nähtiin keväällä 2022. Muistelisin, että vierailu oli ikään kuin ylimääräinen ja järjestettiin Ukrainan sodan ja Nato-hakemusten tiimoilta. Kaarle Kustaa puolestaan on valtiovieraillut Suomessa viisi kertaa, viimeksi vuonna 2015.

Vierailu Ruotsiin ei ollut kummoinen haaste sulavalle seurapiirimiehelle, jonka toinen äidinkieli on ruotsi. Myös syntyjään brittiläinen rouva Innes-Stubb teki hyvän vaikutuksen valtakunnan ensimmäisen naisen roolissa!

Seurue saapuu kuninkaanlinnalle. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Vierailu alkoi hovitalleilta

Presidentin kanslian mukaan vierailu painotti puolustusyhteistyötä sekä suomalaisten ja ruotsalaisten yritysten välistä yhteistyötä maiden globaalin kilpailukyvyn vahvistamiseksi ja vihreän siirtymän vauhdittamiseksi.

Ohjelma alkoi tiistaiaamuna Tukholman hovitalleilta, missä kuningaspari otti presidenttiparin vastaan. Seurue matkusti hevosvaunuissa kuninkaanlinnalle varsinaiseen tervetuloseremoniaan linnan sisäpihalla. Kuningas ja presidentti tarkastivat kunniakaartin, ja molempien maiden kansallislaulut soitettiin.

Vastaanottoseremonia kuninkaanlinnalla. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Sisällä linnassa vierasdelegaatio, johon kuuluivat myös ulkoministeri Elina Valtonen ja opetusministeri Anna-Maja Henriksson, tapasi mm. Ruotsin hallituksen ja valtiopäivien edustajia sekä muut kuninkaalliset eli kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin sekä prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian.

Kuvat: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Kuningas ja presidentti puhuivat lehdistölle.

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Mun täytyy tunnustaa, että välillä on vaikea hahmottaa, missä välissä mikäkin ohjelmanumero tapahtuu. Aikataulu kerrotaan tyypillisesti aika suurpiirteisesti, ja hovi ja presidentin kanslia kertovat niistä vähän eri tavoin. Jossain kohtaa kuitenkin rouvat kävivät tutustumassa Bernadotte-kirjastoon, jossa heille esiteltiin Suomeen ja Ruotsiin liittyviä kuninkaallisia asiakirjoja.

Kuva: Clément Morin / Kungl. Hovstaterna

Päivä Tukholmassa

Presidentti vieraili Ruotsin valtiopäivien luona ja tapasi mm. puhemies Andreas Norlénin sekä piti puheen valtiopäivien edustajille puolisonsa ja kuningasparin läsnä ollessa. Tämän jälkeen vuorossa oli kuningasparin tarjoama lounas kuninkaanlinnassa.

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Iltapäivällä presidentti kävi viralliset keskustelut Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin kanssa, aiheinaan mm. tuki Ukrainalle sekä Naton tuleva huippukokous. Herrat pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden.

Stubb ja Kristersson voisivat olla veljeksiä ulkonäkönsä puolesta! 😀 Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Stubb, kuningas Kaarle Kustaa, kruununprinsessapari ja pääministeri Kristersson osallistuivat sen jälkeen Svenskt Näringslivin, Elinkeinoelämän keskusliiton ja Business Swedenin järjestämään yritysseminaariin, joka käsitteli Suomen ja Ruotsin elinkeinoelämän strategisten kumppanuuksien tiivistämistä.

Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Stubbit yöpyivät kuningasparin vieraina kuninkaanlinnan vieraskerroksessa. Hovin mukaan Suomesta tulevilla vierailuilla on tapana, että vieraita on vastaanottamassa hovin suomalaissukuinen henkilökunta – heitä on siellä jonkin verran nimittäin!

Iltapäivällä kuningatar Silvia, rouva Innes-Stubb ja Suomen opetusministeri Henriksson vierailivat Sven-Harryn taidemuseossa. Mukana oli myös Ruotsin kulttuuriministeri Parisa Liljestrand. Museon jälkeen seurue vieraili Sätraskolanin koulussa, joka tekee yhteistyötä kuningattaren perustaman Mentor-järjestön kanssa edistääkseen oppilaiden fyysistä aktiivisuutta. Kouluvierailuun osallistui myös Ruotsin sosiaaliministeri Jakob Forssmed.

Kuva: Clément Morin / Kungl. Hovstaterna

Juhlaillallinen kuninkaanlinnassa

Ensimmäinen päivä huipentui tuttuun tapaan juhlaillalliseen kuninkaanlinnan juhlakerroksessa Kaarle XI:n galleriassa. Kuninkaallisista nähtiin paikalla kuningaspari, kruununprinsessapari, prinssipari sekä prinsessa Christina ja Tord Magnuson.

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Suomalaisdelegaatioon kuului presidenttiparin ja jo mainittujen ministerien lisäksi mm. Suomen suurlähetystön väkeä, presidentin kanslian ja useiden ministeriöiden työntekijöitä sekä Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn. Suomalaisyrityksistä edustettuina olivat tunnetut nimet, kuten Fiskars, Valio, Patria, Nokia, Kone, Valmet ja Lappset.

Kutsulistalla oli Ruotsin puolelta mm. valtiopäivien, hallituksen, puolueiden, hallituskanslian, hovin, uskonyhteisöjen, poliisin, diplomaattikunnan sekä valtiovierailuun osallistuneiden instituutioiden edustajia. Lisäksi vierasjoukossa oli myös elinkeinoelämän sekä kulttuurin ja median edustajia.

Illallispöytään oli katettu kuningashuoneen brasiliaiset hopeakoristeet, joiden kukka-asetelmissa oli leinikkejä, pioneita, narsisseja, ritarinkannuksia ja tulppaaneja. Yllä olevaa Instagram-galleriaa selaamalla näkee kuvia illan menusta ja kukista.

Kuningatar Silvialla oli sähäkän pinkki pitsikoristeinen Georg et Arendin iltapuku, joka on nähtiin vuonna 2022 Alankomaiden kuningasparin valtiovierailulla. Jalokivilook koostui Nine Prong -tiarasta, Vasa-korvakoruista, timanttikaulanauhasta, timanttirannekorusta ja kultaisesta rannekorusta..

Rouva Suzannella oli Katri Niskasen iltapuku, joka oli sävyltään kultaisen ja oliivin välimaastossa. Epäsymmetrinen puku sai erinomaisen vastaanoton sekä Suomen että Ruotsin medioissa.

Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Huomiota herätti erityisesti Suzannen kaulakoru. Yli 100 000 euron arvoinen koru on Robert Tarkkasen käsialaa ja se oli lainassa presidentin rouvalla. Korun kivet ovat ukrainalaisia heliodoreja ja timantteja. Heliodori on yksi beryllin muunnoksista, eli samaa sarjaa smaragdien ja akvamariinien kanssa. Pääkivi on Ukrainasta ja se hiottiin valmiiksi vain muutama päivä ennen Venäjän hyökkäystä. Koruvalinta sopi erinomaisesti kuninkaanlinnan illalliselle! Suzannen korvissa oli pienet kaulakorun kanssa ilmeisesti samaa sarjaa olleet korvakorut.

Kruununprinsessa Victorialla oli valkoinen Totemen iltapuku ja sen seurana laakeriseppeletiaransa, timanttikaulakoru, timanttiset kukkakorvakorut sekä hopeinen rannekoru. Myös Victorian puku on nähty aiemmin vuonna 2022.

Prinsessa Sofia jatkoi kierrätyslinjaa valitsemalla aiemmin raskausiltapukuna nähdyn tummansinisen Oscar de la Rentansa. Sofia debytoi puvussa Nobeleissa 2015. Häätiara oli saanut taas uudet kivet: tummansiniset topaasit, jotka tunnetaan nimellä ”London Blue”. Lisäksi Sofialla oli timanttiset kaula-, rinta- ja korvakorut sekä timanteista ja safiireista koostuva rannekoru.

Christinasta ei taaskaan löydy juuri kuvia, mutta näette yllä olevassa kuvassa hänet Sofian takana mustassa iltapuvussa ja Connaught-tiarassa.

Kaarle Kustaa, Silvia ja Victoria kantoivat Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkkiä käädyssä sekä lisäksi Serafiimiritarikunnan tähteä alempana vyötäröllä. Prinsseillä ja prinsessoilla eli Danielilla, Carl Philipillä, Sofialla ja Christinalla oli Valkoisen ruusun ritarikunnan kunniamerkit tutussa sinisessä kunnianauhassa sekä niin ikään Serafiimiritarikunnan tähdet. Naisilla oli myös perhekunniamerkkinsä rinnassa, miehillä taas Pohjantähden ritarikunnan kunniamerkit kaulassa.

Presidentti Stubb sai vierailun yhteydessä Serafiimiritarikunnan kunniamerkin, jota hän kantoi illallisella vaaleansinisessä nauhassa yhdessä Valkoisen ruusun käädyn kanssa. Presidentin puoliso sai hiukan alemman Pohjantähden ritarikunnan suurristin. Stubbeilla oli lisäksi Valkoisen ruusun ritarikunnan tähdet vyötäröllä ruotsalaisten kunniamerkkiensä alla.

Kuvat: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti ja kuningas puhuivat kumpikin illallisella. Kaarle Kustaa sai pisteet siteeraamalla Muumipeikkoa (puhe luettavissa ruotsiksi hovin sivuilla), mutta Stubbin puhe oli kyllä erityisen hyvä! Tekstin voi lukea suomeksi presidentin kanslian nettisivuilta. Siinä oli mukavasti henkilökohtaisia elementtejä eikä pelkästään juhlavia korulauseita. Odotan jo syksyä, jolloin kuulemme, millaisia sukukytköksiä presidentillä on Ruotsin hoviin! 😀

Valtiovierailun toinen päivä Göteborgissa

Keskiviikkoaamuna presidenttiparin ohjelma jatkui yhdessä kuningasparin kanssa Göteborgissa eli minun nykyisessä kotikaupungissani! Ensimmäisenä ohjelmassa oli Göteborgin yliopisto, jossa presidentti puhui maailmanpoliittisesta tilanteesta ja keskusteli opiskelijoiden kanssa.

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Göteborgissa nähdään tällaisia vierailuja säännöllisesti, ja tyypilliseen ohjelmaan kuuluu lounas Länsi-Götanmaan läänin maaherran residenssissä. Talon vieressä on julkisen liikenteen laiturialue, ja kuninkaalliset vieraat ovat usein joko saapuneet residenssiin tai jatkaneet matkaa sieltä vesiteitse.

Kuvat: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Tällä kertaa seurue lähti lounaan jälkeen venekyydillä tutustumaan Göteborgin satamaan ja Ruotsin rannikkojoukkojen toimintaan Älvsborgin varuskunnassa. Göteborgin satama on Pohjoismaiden suurin, ja seurue sai matkalla varuskuntaan samalla satamaesittelyn.

Livebongaus ei mennyt ihan nappiin tällä kertaa. Näin kyllä kuningas- ja presidenttiparit heidän lähtiessään lounaalta veneelle, eikä väkijoukko edes ollut suuri. Asemoin itseni huonosti niin, että kun presidentti pysähtyi tervehtimään lapsijoukkoa, niin minä jäin sivukatveeseen kaikkien seurueen ympärillä parveilevien ihmisten taakse, etten saanut yhtäkään hyvää kuvaa. 😀 Eipä se maailmaa kaada, oli kiva kuitenkin käydä vilkaisemassa kun kotikulmillani kerran olivat!

Kuvat: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Valtiovierailu päättyi presidenttiparin isännöimään kiitosvastaanottoon Göteborgin taidemuseossa ja jäähyväisseremonioihin lentokentällä. Vastaanotolla esiintyi Göteborgista kotoisin oleva ruotsalais-suomalais-englantilainen laulaja Miriam Bryant, joka on Ruotsin viime vuosien eturivin artisteja. Hän julkaisi muuten juuri suomenkielisen biisin ensimmäistä kertaa, ja Hesari haastatteli häntä aiheen tiimoilta noin kuukausi sitten.

Landevetterin lentokentällä oli pienimuotoisempi kunniavartion tarkastus ja vierailun päätteeksi seurue kuunteli jälleen molempien maiden kansallislaulut, ennen kuin kuningaspari hyvästeli vieraansa.

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Kuningaspari hyvästeli vieraansa lentokentällä. Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Siinäpä se vierailu sitten oli! Tänään maanantainahan alkaa muuten Tanskan kuningasparin vierailu Ruotsiin ja Norjassa taas isännöidään Moldovan presidenttiparia. En usko, että kerkeän raportoida näistä yhtä kattavasti, sillä allekirjoittaneella on opiskeluissa lukukauden viimeiset viikot menossa ja tekemistä riittää. Jaan kuitenkin varmasti Facebookissa kohokohtia! Haluaisin kovasti tehdä postauksen iltalookeista, mutta saa nähdä, riittääkö aika. En lupaa mitään siis. 😀

8 kommenttia artikkeliin ”Suomen presidenttipari valtiovieraili Ruotsissa

  1. Kiitos kaikenkattavasta ja monipuolisesta postauksestasi!
    Seurasin telkkarista ja lehdistä vierailua ja kyllä nyt oli kaikkea muuta kuin turhaa puhetta ja kliseitä!
    Presidenttiparimme oli kuin ikkunat olisi avattu tunkkaiseen huoneeseen, raikasta ja virkistävää.
    Jos oli entinen presidenttimme ja rouvansa upea edustuspari, niin kyllä nyt Stubbit olivat melkeinpä askeleen, pari upeampia.
    Puvut olivat kauniita, kaikessa yksinkertaisuudessaan, aivan loistava valinta Suzannelta! Ja se koru !

    Jos pari asiaa hieman ärsytti, niin Sofian roikkuvat hiukset ja niiailu, voi ei! Ymmärrän, että ruotsalaiset leidit niiaavat majesteeteilleen, mutta että tasavaltalaiset (suomalaiset) niiaavat ja vielä niiataan presidenttiparille! Ja epämääräinen polvien notkahdus kun ei olla varmoja, että pitääkö niiata vai ei.

    Stubbit ovat mitä mainioin pari edustamaan Suomea!

    • Hitsit, mä en nähnyt tätä niiausepisodia kun en ehtinyt seurata ekan päivän ohjelmaa suorana. Mutta siis niiailivatko suomalaiset Ruotsin kuningasparille ja presidenttiparille? Vai niiasiko Sofia presidenttiparille?

      Vaikea kuvitella, miten itse käyttäytyy tuossa tilanteessa, mutta ehkä se niiaaminen tulee jotenkin niin selkärangasta, että tuli tehtyä myös presidentin edessä. Onhan se eleenä kunnioittava.

      Jos taas oisin suomalainen ja siinä kättelyjonossa huomaisin muiden (ruotsalaisten) niiailevan, niin ehkä sitä sitten yrittäisi jotain itsekin? 😀

      • Näytettiin illallista kuninkaanlinnasta, sitä, kun vieraita tuli sisälle ym. Taisi muuten olla Areenassa. No siis vieraat tervehtivät kuningasparia ja presidenttiparia. Jotkut suomalaisetkin niiasivat mielestäni molemmille, en ole ihan varma, mutta näytti siltä, kuin Anna-Maja Henrikssonkin olisi hiukan niiannut ainakin kuninkaalle. Herre du milde!

        Niiailusta voidaan olla montaa mieltä, alakoulun kevätjuhlassa on kiva, kun tytöt niiaavat opelle, mutta sen jälkeen älköön kukaan aikuinen tai aikuisiän kynnyksellä ainakaan Suomessa niiailko kellekään. Tämä on minun mielipiteeni.
        Sofia ei niiannut kenellekään, mutta hänen avoimet ja jotenkin kasvoja peittävät hiuksensa eivät olleet kauniit.

        • Itse näin videoklipin, jossa Suzanne Innes-Stubb niiasi kuninkaalle ja kuningattarelle heidän ensi kertaa tavatessaan hovitalleilla. Ehkä tässä näkyy rouva Innes-Stubbin englantilaistausta, mutta mielestäni vähän tarpeetonta, kun presidenttipari ja kuningaspari ovat kuitenkin ymmärtääkseni ”samanarvoiset”? Muistaakseni Jenni Haukio ei kuninkaallisille niiannut.

          • Rouvalta niiaus saattaa hyvinkin tulla ”automaattisesti”, kun on britti. Asia on kuitenkin juuri kuten sanoit, että tässä yhteydessä presidenttipari ja kuningaspari ovat samalla tasolla valtionpäämiehinä. Joskus tosin kuninkaallisetkin ovat niiailleet ”tarpeettomasti” itseään vanhemmille, oletettavasti henkilökohtaisena kunnianosoituksena. Esim. Monacon Charlenen nähtiin joskus niiaavan kuningatar Elisabetille, vaikka Charlene valtionpään puolisona oli Elisabetin kanssa samanarvoinen.

  2. On meillä nyt erinomaisen edustava presidenttipari lähetettäväksi ihan minne tahansa. Rouva Stubb, miten upeasti oli pukeutunut. Oli varmasti helppoa mennä Ruotsiin vierailemaan, kun presidenttimme äidinkieli on ruotsi.

    Niin, minäkin mietin tuota niiailua. Onkohan siitä olemassa jotakin protokollaa. Mutu-tuntumalla arvelen, että tasavaltalaisen ei tarvitse niiailla. Tavallinen nyökkäys ja tervehtiminen riittää.

    • Tasavalloissa ei tosiaan harrasteta niiailua. Arvovieraille usein nyökätään/kummarretaan kevyesti. Mä katson aika harvoin näitä livelähetyksiä sillä silmällä, että muistaisin katsoa myös miten muut ei-kuninkaalliset vieraat menettelevät asian suhteen.

      Kaikissa Euroopan maissa ei niiailla, ainakaan yhtä paljon. Tanskassa, Britanniassa ja Espanjassa tapa on käytössä aktiivisesti, muissa monarkioissa tilanne käsittääkseni vaihtelee enemmän. Mutta varmasti niiaaminen kuuluu lähes jokaisen kuninkaallisen naisen perustaitoihin. 😀

  3. Minua on alkanut ”ärsyttää”, se kun Sofia aina roikottaa kättään velttona Carl Philipin kyynärtaipeessa. Muut kuningasperheen naiset asettavat kätensä miehen kyynärtaipeeseen elegantisti vain sormenpäät näkyvillä.

Jätä kommentti