Prinsessa Eugenien ja Jack Brooksbankin häät

Buckinghamin palatsi tiedotti 22. tammikuuta 2018 Yorkin prinsessa Eugenien ja herra Jack Brooksbankin kihlauksesta. Häät ovat perjantaina 12. lokakuuta Windsorissa. Vihkiminen on linnan Pyhän Yrjön kappelissa, minkä jälkeen kuningatar Elisabet emännöi häävastaanottoa Windsorin linnassa.
Embed from Getty Images
Yorkin prinsessa Eugenie Victoria Helena on Yorkin herttua prinssi Andrew’n, ja Sarahin, Yorkin herttuattaren nuorempi tytär, ja näin ollen kuningatar Elisabetin lapsenlapsi sekä prinssi Williamin ja prinssi Harryn serkku. 28-vuotias prinsessa on tällä hetkellä kruununperimyksessä yhdeksäntenä. Tittelistään huolimatta prinsessa ei ole virallinen työkuninkaallinen (“working royal”), vaan on työskennellyt yliopiston jälkeen useamman vuoden täysipäiväisesti taidealalla. Prinsessa on ollut töissä Hauser & Wirth -taidegalleriassa Lontoossa vuodesta 2015. Eugenie on pysytellyt suurimmaksi osaksi poissa valokeilasta, mutta hän osallistuu joihinkin kuninkaallisiin tilaisuuksiin, kuten perhejuhliin, ja harjoittaa yksityisesti hyväntekeväisyyttä.
Jack Christoper Stamp Brooksbank on 31-vuotias lontoolainen liikemies. Jos prinsessa Eugenie onkin hieman vieras suurelle yleisölle, niin kihlauksen myötä kävi ilmi, että lehdistö ei ole sitten ollenkaan kartalla sulhasesta, sillä artikkeleissa vilahteli mm. kahta eri ikää. Jack Brooksbankista tiedetään siis vain vähän, mutta hän tulee aatelispiireistä (Brooksbankin baronettisuku), vaikka hänellä tai hänen vanhemmillaan ei ole arvonimiä. Jack on käynyt brittiläisen Stowen eliittikoulun, jonka jälkeen liike-elämä vei mukanaan, joten yliopisto on ainakin toistaiseksi saanut odottaa. Prinsessa Eugenien tavatessaan Jack työskenteli tarjoilijana, sittemmin hän on vaikuttanut yökerho- ja ravintola-alalla. Viimeisimpien tietojen mukaan hän on Casamigos-tequilamerkin brändilähettiläs. Jackilla on tavallaan hyvin tyypillinen kuninkaallisen perheen ystäväpiirin tausta, mutta tarjoilija ja tequilakauppias kuulostaa ihanan virkistävältä ja erilaiselta!

KIHLAUS
 • Eugenie ja Jack kihlautuivat aiemmin tammikuussa lomamatkalla Nicaraguassa. Eugenie sanoi kosinnan tuleen yllätyksenä, vaikka tiesikin pariskunnan päätyvän avioliittoon ennemmin tai myöhemmin.
 • Pari on seurustellut vuodesta 2010, jolloin he tapasivat ensimmäisen kerran sveitsiläisessa hiihtokeskuksessa. Jackin mukaan se oli rakkautta ensisilmäyksellä!
 • Prinsessan sormuksessa on iso vaaleanpunaisehko padparadscha-safiiri pienempien timanttien reunustamana. Runko on keltakultaa. Parin kumpikin osapuoli osallistui sormuksen suunnitteluun, ja lopputulos muistuttaa paljon Eugenien äidin rubiinikihlasormusta sekä prinsessa Dianan kuuluisaa safiirikihlasormusta. Tämänkaltainen malli, jossa on isompi värillinen kivi pienempien timanttien ympäröimänä, oli erityisen suosittu 80-luvulla.
 • Prinsessa Eugenie on Cambridgen prinssi Louisin syntymän jälkeen kruununperimyksessä yhdeksännellä sijalla, joten hän ei tarvitse kuningattarelta lupaa avioliitolleen.
Embed from Getty Images
HÄÄT
 • Vihkiminen on Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappelissa, jossa myös prinssi Harry ja Meghan Markle vihittiin toukokuussa.
 • Linnan pihalle kutsutaan 1200 yleisön edustajaa seuraamaan vieraiden ja hääparin saapumista, vihkimistä ja hääparin poistumista. Hovin mukaan hakemuksia tuli yli 100 000! Näiden lisäksi paikalle on kutsuttu myös parille läheisten järjestöjen edustajia, paikallisia (mm. lapsia Eugenien entisistä kouluista), sekä hovin henkilökuntaa. Lista kutsutuista hyväntekeväisyysjärjestöistä löytyy täältä.
 • Kirkko-ohjelman (Order of Service) voi ladata täältä.
 • Vihkimisen musiikkipuolesta vastaa Royal Philharmonic Orchestra, jonka suojelija prinssi Andrew on. Kuuluisa oopperatenori Andrea Bocelli esiintyy kirkossa.
 • Hääpari tekee vihkimisen jälkeen lyhyen vaunuajelun Windsorissa.
 • Kuningatar Elisabet emännöi häävastaanottoa Windsorin linnassa. Brittimedian mukaan iltajuhla järjestettäisiin prinssi Andrew’n kotona Royal Lodgessa linnan pihamailla, jossa juhlat jatkuvat vielä lauantaina rennommalla tilaisuudella.
 • Jack ei todennäköisesti tule saamaan/ottamaan mitään titteliä, sillä sekä prinsessa Annen että prinsessa Alexandran aviomiehet aikoinaan kieltäytyivät arvonimistä avioituessaan. Eugenien ei tarvitse luopua omasta tittelistään avioituessaan, mutta parin mahdollisilla lapsilla ei sitten vain tule olemaan mitään arvonimiä.
  • Jos Jack ei saa arvonimeä, Eugenie on jatkossa todennäköisesti HKK prinsessa Eugenie, rouva Jack Brooksbank
 • Hääkakun tekijäksi on valittu Lontoossa toimiva Sophie Cabot, joka on ollut mukana prinssi Andrew’n Pitch@Palace-hankkeessa. Suklainen red velvet -kakku koristellaan syksyn väreillä ja sokerikoristeilla. Hovin mukaan hääkakku tulee olemaan “perinteinen modernilla otteella”.
 • Prinsessa Eugenie on mukana muutamassa ympäristöön liittyvässä kampanjassa, ja hääjuhla tulee olemaan muoviton. Iso hatunnosto tästä!

HÄÄSEURUE
 • Kaason ja bestmanin tehtäviin on pyydetty odotetusti parin sisaruksia, eli prinsessa Beatricea ja Jackin Tom-veljeä
 • Morsiuslapsina toimivat:
  • Prinssi George (5v) ja prinsessa Charlotte (3v)
  • Peter Phillipsin tyttäret Savannah (7v) ja Isla (6v)
  • Zara Tindallin tytär Mia (4v)
  • Lordi Frederick Windsorin tytär Maud (5v), joka on Eugenien kummityttö
  • Laulaja Robbie Williamsin tytär Theodora (6v)
  • Louis de Givenchy (6v), jonka vanhemmat ovat hääparin ystäviä
 • Prinssi Edwardin ja kreivitär Sophien lapsilla lady Louise Mountbatten-Windsorille, 14, ja Severnin varakreivi Jamesille, 10, on hovin mukaan varattu erityistehtävät
 • Prinssi Andrew saattaa tyttärensä alttarille. Morsiamen äiti herttuatar Sarah saapuu kirkkoon yhdessä prinsessa Beatricen kanssa.

TELEVISIOINTI
 • Brittiläinen ITV televisioi häät, ja heidän lähetyksensä alkaa klo 11:30 Suomen aikaa. Lähetys kattaa vieraiden saapumisen, vihkimisen, hääparin poistumisen, todennäköisesti vaunuajelun sekä koosteen päivästä. Todennäköisesti sitä voi seurata Youtubesta.
 • Yle Areena lähettää suorana kuvaa kirkolta vieraiden saapumisesta. Valitettavasti lähetys ei kata itse vihkimistä.
 • Onneksi häitä voi seurata myös brittihovin ja prinssi Andrew’n somekanavilta!
  • Youtubessa The Royal Channel ja The Duke of York -kanavien lähetys alkaa klo 12 Suomen aikaa
  • Lähetys näytetään suorana myös Facebookin ja Twitterin kautta. Hovin virallinen sivu on molemmissa The Royal Family, prinssi Andrew löytyy nimellä The Duke of York.
 • Tiedotusta ja viralliset hääkuvat lisätään hovin hääsivulle
 • Timanttisalonki on ruudun ääressä perjantaina, häiden purkaminen alkaa toivon mukaan jo perjantai-iltana ja jatkuu ainakin viikonlopun yli.

Häihin ja prinsessa Eugenieen liittyvät postaukset:

Prinsessa Eugenie ei ole virallinen edustuskuninkaallinen, joten kihlapari ei tee Harryn ja Meghanin tapaan esittäytymiskierrosta kansalle. Häistä saadaan kuitenkin aina jonkin verran ennakkotietoja, ja prinsessa Eugenie saa tavallista enemmän palstatilaa kihlauksen ja häiden aikaan, joten otetaan nyt kaikki ilo irti, kun on kerrankin joku muukin, kenestä puhua Catherinen ja Meghanin lisäksi! 😀 Tänne sivun alaosaan siis päivittyy ajankohtainen “uutisvirta”.
Embed from Getty Images
12.10. Hovi julkaisi eilen kirkko-ohjelman, josta voi seurata esimerkiksi hääparin lähipiirin saapumisjärjestystä, musiikkivalintoja, seremonian kulkua jne. Ohjelmasta myös selviää, että sekä prinsessa Beatrice että Charles Brooksbank lukevat kirkossa pätkät. Charles Brooksbnak on selvästi joku Jackin sukulainen, mutta muuta en osaa sanoa. 😀
Lisätietona myös, että Cornwallin herttuatar Camilla ei osallistu häihin. Hänellä samana päivänä jo aiemmin sovittuja työtehtäviä Skotlannissa. Lehdistön tietojen mukaan myös prinssi Philipin kerrotaan päättävän osallistumisestaan vasta aamulla, mikä 97-vuotiaalle Philipille suotakoon. Kirkko-ohjelmassa oli mainittu vain kuningattaren saapuminen, eli hovissa on selvästi varauduttu prinssin poissaoloon.
10.10. Hovi on julkaissut tänään hääseurueen, lista löytyy päivitettynä ylempää sivulta Hääseurue-otsikon alta. Hovi on julkaissut myös hauskoja lapsuuskuvia hääparista ja heidän sisaruksistaan sekä yhteiskuvia parista itsestään, laitoin niitä kuvitukseksi hääsivulle.
7.10. Hovi julkaisi häistä lisätietoa! Kirkossa musiikkipuolesta vastaa Royal Philharmonic Orchestra, minkä lisäksi laulaja Andrea Bocelli esittää kaksi kappaletta kirkon aikana.
Prinsessa Eugenie ja Jack ovat valinneet Lontoossa toimivan Sophie Cabotin valmistamaan hääkakkunsa. Hääpari on prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin tavoin valinnut poiketa brittikuninkaallisten perinteisestä alkoholilla säilötystä hedelmäkakusta. Ruokalistalla on red velvet-suklaakakkua, jonka koristeluissa tulee näkymään syksyn värit. Mielenkiintoinen valinta!
15.9. Vihkimisen toimittaa Windsorin dekaani David Connor (onko dekaanille jotain parempaa suomenkielistä vastinetta?), ja rukouksia johtaa Yorkin arkkipiispa John Sentamu.
22.8. Prinsessa Eugenie kertoi Voguen haastattelussa, että heidän häänsä tulevat olemaan muovittomat. Prinsessa aloitti aiemmin kesällä merten suojelua edistävän Project 0:n lähettiläänä. Hieno ja hatunnoston arvoinen päätös!
27.07. Aiemmin heinäkuussa ilmoitettiin, että Eugenie ja Jack kutsuvat 1200 yleisön jäsentä seuraamaan häitä Windsorin linnan pihalle, samaan tapaan kuin prinssi Harryn ja Meghan tekivät. Paikkaa vierasjoukossa voi hakea hovin sivujen kautta, mutta hakijan tulee asua Britanniassa. Kutsuja lähtee myös parin tukemille hyväntekeväisyysjärjestöille, Windsorin kaupungin asukkaille ja paikallisten koulujen lapsille, linnan asukkaille ja hovin henkilökunnalle.
Kutsuvieraat saavat seurata lähietäisyydeltä vieraiden ja hääparin saapumista ja poistumista. Lisäksi hovin tiedotteessa lukee “listen to a live broadcast of the Marriage Service”, mikä herättää hieman kysymyksiä. Ilmeisesti häitä ei televisioida, mutta onkohan tätä liveradiolähetystä mahdollista seurata esimerkiksi ulkomailla? En ole asettanut suuria odotuksia näille häille yleisön huomioimisen suhteen, mutta kieltämättä olen vähän toivonut, että seremonia televisioitaisiin. Tarkempaa infoa tulee myöhemmin, eli ei kai tässä voi kuin odottaa.
Tiedotteessa mainittiin myös, että hääpari tekee pienen vaunuajelun Windsorissa seremonian jälkeen, mutta reitti tulee olemaan huomattavasti lyhyempi kuin prinssi Harryn häissä.
Embed from Getty Images
Eugenie ja Jack kesäkuisissa juhlissa
19.05. Prinsessa Eugenie ja Jack osallistuivat prinssi Harryn ja Meghan Marklen häihin. Pariskunta saapui kirkkoon erikseen, sillä Eugenie tuli muun kuninkaallisen perheen seurassa, kun taas Jack saapui hieman aiemmin mitä ilmeisemmin Eugenien äidin Sarahin, Yorkin herttuattaren seuraksi. Sarah sai kutsun häihin, mutta Andrew’n ex-vaimona hän tuli ennen kuninkaallista perhettä, ja Jack oli herrasmiehenä vastassa tulevaa anoppia. Kihlaparina Eugenie ja Jack olisivat varmasti muuten tulleet yhtäaikaa.
Embed from Getty Images
01.04. Prinsessa Eugenie ja Jack Brooksbank osallistuivat kuninkaallisen perheen kanssa pääsiäissunnuntain jumalanpalvelukseen Windsorin linnan kappelissa. Kyseessä oli parin ensimmäinen yhteinen edustustehtävä tammikuisen kihlausuutisen jälkeen. Paikalla olivat kuningatar Elisabetin lisäksi mm. Cambridgen herttuapari, prinsessa Anne perheineen, prinssi Andrew, prinsessa Beatrice ja prinssi Edward perheineen.
Embed from Getty Images
19.03. Prinsessa Eugenie avasi hiljattain oman instagram-tilin, ja muutaman päivän takaisesta postauksesta päätellen hääsuunnittelu on käynnissä! Kuvassa Eugenie on siskonsa prinsessa Beatricen kanssa kukkaistyttöinä entisen lastenhoitajansa häissä 90-luvulla.

02.02. Yorkin herttua prinssi Andrew ilmoitti virallisella Twitter-tilillään hääpäivän olevan perjantai 12.10.2018.

Jätä kommentti