Kuninkaallinen palkintogaala eli vuosikooste 2018!

Vuoden viimeisiä päiviä viedään, ja on aika katsoa taaksepäin ja muistella kuluneen vuoden kohokohtia. Kerroin jo etukäteen, että tällä kertaa tavallisen tekstiselostuksen sijaan meillä on kuninkaallinen palkintogaala, jossa jaamme tunnustusta vuoden kohokohdille.

Palkinnot on jaettu neljään eri yläkategoriaan, joita ovat tapahtumat, henkilökohtaiset palkinnot, tyyli sekä draama (sitähän on tänä vuonna riittänyt). Laitoin tekstiin linkit kutakin aihetta käsitteleviin postauksiin, joista voi tarvittaessa käydä virkistämässä muistiaan vuoden tapahtumista ja teemoista. Pitemmittä puheitta, let the games begin!

Tapahtumat

Vuoden kuninkaallinen kastejuhla: Ruotsin prinsessa Adrienne

Embed from Getty Images

Tästä palkinnosta kisasi prinsessa Adriennen kanssa Cambridgen prinssi Louis. Molemmat vauvat olivat perheensä kolmansia lapsia, joten aiempien vuosien vauvahurmokseen ei ihan päästy, mutta Ruotsin ristiäiset ovat aina hauskaa katsottavaa kuninkaallisen serkkulauman temmeltäessä pitkin kirkkoa. Cambridgen perheessä kastejuhlat vietetään tiukan yksityisesti, joten prinssi Louis’lla ei oikeastaan ollut mitään mahdollisuuksia Adriennea vastaan. 😀

Vuoden kuninkaalliset häät: Sussexin herttuapari

Embed from Getty Images

Prinssi Harryn ja prinsessa Eugenien lisäksi häitä vietettiin myös Hannoverin suvussa ja Japanin keisariperheessä. Suurimman huomion saivat kuitenkin prinssi Harry ja herttuatar Meghan, joiden Windsorissa vietetyt häät olivat kiistämättä vuoden 2018 suurin kuninkaallinen tapaus. Kaikki aiheeseen liittyvät postaukset löytyvät blogin hääsivulta.

Vuoden kuninkaalliset syntymäpäivät: Tanskan kruununprinssi Frederikin 50-vuotisjuhlat

Embed from Getty Images

Merkittäviä lukuja juhlivat myös mm. Walesin prinssi Charles (70 vuotta marraskuussa), Ruotsin kuningatar Silvia (75 vuotta joulukuussa), sekä Espanjan ex-kuningaspari Juan Carlos (80 vuotta tammikuussa) ja Sofia (80 vuotta marraskuussa). Kruununprinssi Frederikillä oli kuitenkin oikea syntymäpäiväviikko, joka huipentui juhlaillalliseen kuninkaallisten vieraiden ja tiarojen kera! Lisäksi syntymäpäivät antoivat mielenkiintoisen kuvan Frederikistä ja hänen matkastaan tulevaksi hallitsijaksi. Tämä palkinto olisi voinut yhtä hyvin osua myös prinssi Charlesille, jonka julkisuuskuva tuntuu parantuneen jonkin verran merkkipäivän myötä julkaistun kirjan, dokumentin ja haastattelujen yms. myötä.

Vuoden vierailu: Tanskan kruununprinsessa Mary Suomessa

mary_turku4

Tanskan ja Suomen diplomaattisuhteiden 100-vuotisjuhlaa kunnioittavan vierailun piti alun perin olla kruununprinssi Frederikin heiniä, mutta selkäleikkaukseen ja sairaslomalle joutuneen kruununprinssin korvasikin hänen vaimonsa Mary, mikä oli meille kuninkaallisseuraajille todellinen onni onnettomuudessa! Prinssejä täällä tuntuu ravaavan yhtenään, mutta naispuolinen nuoremman polven vieras on harvinaista herkkua. Timanttisalonki kävi Turun Forum Marinum -merimuseolla livebongaamassa kruununprinsessan.

Vuoden kiertue: Cambridget Skandinaviassa

Embed from Getty Images

Alkuvuodesta Cambridgen herttua prinssi William ja herttuatar Catherine tekivät lyhyen kiertueen Ruotsiin ja Norjaan. Cambridget ovat työkokemukseltaan paljon pohjoismaisia kollegoitaan jäljessä, ja reissu antoi herttuaparille sitä kaivattua seurustelua Euroopan muiden kuninkaallisten kanssa. Ruotsissa herttuapari pääsi tutustumaan paremmin kruununprinsessa Victoriaan ja prinssi Danieliin, Norjassa vastaavasti kruununprinssi Haakoniin ja kruununprinsessa Mette-Maritiin. Herttuapari pääsi tapaamaan myös prinsessa Estellen ja prinssi Oscarin sekä Norjassa prinsessa Ingrid Alexandran.

Vuoden muita isompia kiertueita olivat esimerkiksi Sussexin herttuapari Oseaniassa, prinssi William Lähi-idässä sekä prinssi Charles ja herttuatar Camilla Länsi-Afrikassa. Kansainyhteisön maissa brittikuninkaalliset ravaavat yhtenään, joten Williamin ja Katen matka toisiin monarkioihin oli minusta kiinnostavampaa seurattavaa.

Henkilökohtaiset palkinnot

Vuoden tulokas: Sussexin herttuatar Meghan

Embed from Getty Images

Tämä palkinto ei juuri perusteluja kaipaa, sen verran paljon täällä blogissa on Meghanista jauhettu. Herttuatar on lyhyessä ajassa lunastanut paikkansa kuninkaallisen perheen ytimessä.

Vuoden morsian: Yorkin prinsessa Eugenie

Herttuatar Meghanista tiedettiin jo valmiiksi paljon, ja hän tulee pysymään valokeilassa jatkossakin. Siksi prinsessa Eugenien häät olivat minusta tietyllä tapaa jopa hieman kiinnostavammat. Eugenie ja Jack Brooksbank ovat jossain yksityisen ja kuninkaallisen välimaastossa, ja häiden myötä saimme mielenkiintoisen näkökatsauksen pariin ja heidän tyyliinsä. Eugenien oli myös maan ensimmäinen prinsessamorsian sitten vuoden 1973, ja minusta se myös näkyi häissä ja niiden mediakäsittelyssä, että tällä kertaa morsian on se kokenut osapuoli. Ei tarvinnut jännittää ja spekuloida, miten vaikkapa niiaus kuningattarelle sujuu. Katsokaa nyt, miten ihailtavan syvään ja selkä suorana Eugenie niiasi, aivan kuten syntyperäinen prinsessa! Muutenkin morsian suorastaan hehkui hääpäivänään.

Vuoden häävieras: Edinburghin herttua prinssi Philip

Embed from Getty Images

Kesällä 97 vuotta täyttäneen prinssi Philipin osallistumista molempien lapsenlapsiensa häihin jännitettiin viime hetkiin saakka, erityisesti keväällä prinssin toipuessa lonkkaleikkauksesta. Kirkko-ohjelmaan ei hänen nimeään oltu edes painettu, sillä tuossa iässä ymmärrettävästi mennään päivä kerrallaan voinnin ja jaksamisen mukaan. Molempiin tilaisuuksiin Philip kuitenkin iloksemme pääsi, ja tyylikkäänä kuin mikä! Isoisän läsnäolo on varmasti ollut erityisen tärkeää prinssi Harrylle ja prinsessa Eugenielle, kun on selvää, että viimeisiä yhteisiä vuosiahan he väkisinkin vietettävät.

Vuoden debyytti: Kreikan prinsessa Maria-Olympia

Embed from Getty Images

Kreikan kruununprinssi Pavloksen ja kruununprinsessa Marie-Chantalin 22-vuotias esikoinen ja ainoa tytär on jo vuosia ollut tunnettu sosialiitti ja malli, joka seurustelee vaivattomasti sekä Lontoon että New Yorkin seurapiireissä. Kuningasperhe on erityisen läheinen Tanskan ja Britannian hovien kanssa, joten oli luontevaa, että prinsessa Olympian debyytti kuninkaallisiin piireihin tapahtui juuri Tanskan kruununprinssin syntymäpäivillä. Lisäksi syksyllä näimme Olympian vanhempiensa kanssa prinsessa Eugenien ja Jack Brooksbankin häissä.

Vuoden puhe: Tanskan kruununprinsessa Maryn puhe kruununprinssi Frederikin 50-vuotisjuhlassa

Kruununprinsessa Maryn miehelleen pitämä syntymäpäiväpuhe valittiin oikeastikin Tanskassa vuoden puheeksi! Se onnistui olemaan koskettava ja samalla hauska, ja löytyy  onneksi Youtubesta englanniksi tekstitettynä.

Tyyli

Vuoden hääpuku: Hannoverin prinsessa Alessandra

Embed from Getty Images

Myös prinsessa Eugenie ja herttuatar Meghan häikäisivät hääpuvuillaan, mutta Hannoverin prinssi Christianin kanssa avioitunut perulainen Alessandra de Osma jäi erityisesti mieleeni klassisella ja romanttisella häälookillaan. Kaunis pitsipuku oli espanjalaisen Jorge Vazquézin suunnittelema, ja sen seurana morsiamella oli Hannoverin kukkatiara, joka sopi hyvin puvun herkkään pitsiin. Kokonaisuuden kruunasivat kaunis kampaus ja meikki.

Vuoden hattuilija: Ison-Britannian kuningatar Elisabet

Embed from Getty Images

Tunnustan olevani kuningatar Elisabetin tyylin ystävä. Värikkäät arkiasut ovat jo vuosikausia noudattaneet samaa kaavaa, mutta resepti on yksinkertaisuudessaan ja muokattavuudessaan niin toimiva, ettei siitä voi olla pitämättä! Tyylikästä hattuosaamista löytyy brittihovista ja ympäri Eurooppaa, mutta Elisabet vie voiton aina yhtä kauniilla ja eri tavoin koristelluilla hatuillaan.

Vuoden tiara: Alankomaiden Stuart-tiara

Embed from Getty Images

Prinsessa Beatrix ei valtakautensa aikana koskaan käyttänyt Alankomaiden kuningashuoneen massiivisinta tiaraa, mutta kuningatar Maxima veti sen esiin yli 40 holvissa vietetyn vuoden jälkeen peräti kaksi kertaa tänä vuonna; ensin Luxemburgin ja myöhemmin Britannian valtiovierailuilla. Britanniassa tiara nähtiin täydessä muodossaan ylärivin keskellä olevan valtavan Stuart-timantin kanssa. Myös Maximan iltapuku Britanniassa oli upea.

Tämän vuoden aikana näimme poikkeuksellisen paljon mielenkiintoisia tai harvinaisia tiaraesiintymisiä. Britannian morsianten häätiarojen ja Alankomaiden Stuartin lisäksi Ruotsin kuningatar Silvia käytti keväällä harvemmin nähtyä rubiinitiaraa, ja Tanskan prinsessa Marie esiintyi Ranskan valtiovierailulla kokonaan uudessa lainatiarassa. Lisäksi Espanjan kuningatar Letizia otti vuoden aikana käyttöönsä parikin uutta tiaraa kuningatar Sofian kokoelmista.

Vuoden iltapukulook tiaralla: Ruotsin kruununprinsessa Victoria kuninkaanlinnan Nobel-illallisella

Tämä oli erityisen vaikea kategoria, mutta yksi kaikista parhaiten mieleeni jäänyt tiaralook nähtiin kruununprinsessa Victorialla Nobel-juhlien toisena päivänä. Puku edustaa täydellistä aikuisen naisen eleganssia, ja punainen väri sointuu upeasti tummapiirteiselle kruununprinsessalle.

Embed from Getty Images

Kunniamaininnan saavat Espanjan kuningatar Letizia Kiinan valtiovierailulla, Alankomaiden kuningatar Maxima Britannian valtiovierailulla, kruununprinsessa Victoria Italian valtiovierailulla,  Tanskan prinsessa Benedikte kruununprinssi Frederikin syntymäpäivillä sekä Tanskan kruununprinsessa Mary Frederikin syntymäpäivillä.

Vuoden iltapukulook ilman tiaraa: Ruotsin prinsessa Sofia Polar Music Prize -gaalassa

Embed from Getty Images

Prinsessa Sofia osaa käyttää vaatemaailman kaikkia ulottuvuuksia, ja hänen iltapukunsakin vaihtelevat romanttisista pitsiröyhelöistä tällaisiin elegantin seksikkäisiin ja pelkistettyihin pukuihin. Prinssiparin kanssa saapunut prinsessa Madeleine näytti Sofian rinnalla ihan tädiltä vaaleanvihreässä kukkapuvussaan.

Embed from Getty Images

Kunniamaininnat saavat Cambridgen herttuatar Catherine BAFTA-gaalassa, Sussexin herttuatar Meghan Fashion Awards -gaalassa, Yorkin prinsessa Eugenie häidensä iltavastaanotolla ja Alankomaiden prinsessa Beatrix Jordanian kuningasparin vierailulla. Beatrixin tyyli on toisinaan hyvin erikoista seurattavaa, mutta tämä musta kukkakuvioin koristeltu puku sopi prinsessalla erinomaisesti!

Vuoden arkilook: Cambridgen herttuatar Catherine Kyproksella

Embed from Getty Images

Herttuatar Catherine ihastutti aiemmin tässä kuussa vieraillessaan prinssi Williamin kanssa Kyproksella. Herttuapari kävi tervehtimässä joulunsa palveluksessa viettäviä ilmavoimien sotilaita. Yleensä loputtomissa takkimekoissa viihtyvä herttuatar näytti paremmalta kuin pitkään aikaan – aikuinen, moderni ja käytännöllinen asu sai Katen näyttämään heti jotenkin reippaammalta ja jopa läsnäolevammalta. Sellainen nukkemaisuus ja “rooliasun” tuntu jäivät pois. Tyyli oli raikas ja puki pitkänsolakkaa herttuatarta erinomaisesti. Tätä lisää!

Draama

Vuoden yllätyskäänne: Ruotsin prinsessa Madeleinen perheen muutto Floridaan

Embed from Getty Images

Kesällä Ruotsin prinsessaperhe pudotti uutispommin ilmoittamalla muuttavansa Floridaan. Uutinen yllätti monet, myös allekirjoittaneen, ja perheen päätös sai osakseen sekä ymmärrystä että kritiikkiä.

Vuoden kiusaaja: Thomas Markle Sr.

Herttuatar Meghanin sisarukset aloittivat likakampanjan heti Meghanin kihlauksen jälkeen, ja häiden aikaan kuoroon yhtyi myös siihen asti hiljaa pysytellyt isä Thomas Markle Sr. Mielipiteeni tapauksesta ei toivottavasti ole jäänyt kenellekään epäselväksi, mutta haluan varoittaa, että tästä ei luultavasti päästä eroon vielä vuosikausiin. Thomas Marklen jatkuvat avautumiset eivät ole tytärtään kaipaavan ja neuvottoman isän lähestymisyrityksiä, vaan johdonmukaista kiusaamista, vallankäyttöä ja tyttärensä vähättelyä ja hyväksikäyttöä. Hullunmyllyyn täytynee kuitenkin tottua, sillä aktiivista kesää seurasi pitkä hiljaisuus, jonka jälkeen Thomas Markle pomppasi esiin taas sopivasti ennen joulua, ja luultavasti tekee saman tempun herttuaparin lapsen synnyttyä, ja jatkossa aina isänpäivinä, jouluina ja syntymäpäivinä.

Vuoden draama: Kreikan kruununprinsessa Marie-Chantalin kommentit Espanjan kuningatar Letizian ja kuningatar Sofian välikohtauksesta

Embed from Getty Images

Keväällä kuninkaallisia somepiirejä kohahdutti video Espanjan kuningasperheestä poistumassa kirkosta. Kuningatar Letizian, kuningatar Sofian ja Asturian ruhtinatar Leonorin välinen kummallinen ja epäselvä välikohtaus tallentui videolle, ja hullunmylly oli valmis. Selkkaus lähti uusille kierroksille, kun Kreikan kruununprinsessa Marie-Chantal (jonka mies Pavlos on Espanjan kuningas Felipen serkku) otti siihen osaa kommentoimalla twitterissä ilkeästi Letiziaa. Marie-Chantal ei ollut itse paikalla koko tilanteessa, ja hänen pisteensä laskivat kommenttien myötä ainakin minun silmissäni huomattavasti. Selvästi naisten välit eivät ole kovin hyvät, mutta minusta kahdenkeskeisiä erimielisyyksiä ei tarvitse ratkoa twitterissä tällä tavoin – varsinkin kun Letizialla, Sofialla ja Leonorilla ei ole mahdollisuutta kommentoida asiaa julkisesti.

Ja lopuksi vuoden liikuttavin hetki: Tanskan kuningatar Margareeta seuraamassa puolisonsa prinssi Henrikin arkkua

Embed from Getty Images

Tanskan kuninkaallinen perhe menetti prinssi Henrikin myötä puolison, isän, isoisän ja appivanhemman helmikuussa. Kuningatar Margareetan ja prinssi Henrikin 50 vuotta kestänyt avioliitto on mielestäni yksi kuninkaallisen lähihistorian suurimpia rakkaustarinoita. Viimeiset vuotensa prinssi vietti eläkkeellä, ja puolisen vuotta ennen kuolemaansa hovi tiedotti hänen sairastavan dementiaa. Persoonallisesta Henrikistä tuli elinaikanaan jonkinlainen “legenda” niin tanskalaisten kuin kuninkaallisia seuraavan yhteisön keskuudessa, ja prinssi jätti mennessään suuren aukon. Tällä puolella näyttöä ainakin pyyhittiin silmäkulmia hautajaislähetystä seuratessa.

Siinäpä se sitten oli, tämä vuosi tiivistettynä! Jos mitään erikoista ei tapahdu, niin tämä on vuoden viimeinen postaus, sillä pidän edelleen pientä joulupaussia. Paljon on ehtinyt taas tapahtua, saapi nähdä millaiseksi ensi vuosi muodostuu. Ollaan aiemminkin todettu, että kuninkaallinen kalenteri näyttää harvinaisen tyhjältä, mutta eiköhän sinne aina jotain täytettä ilmesty. Mitä sinulle jäi mieleen kuninkaallisesta vuodesta 2018 ja mitä mieltä olet palkintogaalan voittajista?

Oikein hyvää ja menestyksekästä vuotta 2019 kaikille!

Embed from Getty Images

2 kommenttia artikkeliin ”Kuninkaallinen palkintogaala eli vuosikooste 2018!

  1. Ehdottoman hyvät valinnat voittajiksi! Ja mahtavan kavalkadin olet laatinut, kun materiaalia tai ehdokkaita joihinkin osioihin olisi ollut runsaasti. Enpä keksi mitään, mistä olisin eri mieltä. Jos tässä olisi ollut vuoden söpöläiset- osio, olisin valinnut siihen morsiuslapset, joista yksi ei halunnut kuvaan, yksi kompuroi, yksi kaivoi nenuaan jne.
    Kiitos kuluneesta vuodesta! Ainakin minä olen suuresti nauttinut salongistasi ja odotan uutta vuotta ja uusia tarinoita. Hyvää vuoden vaihdetta ja alkavaa vuotta!

    • Vuoden söpöläisiä pitää ehdottomasti harkita ensi vuodelle! 😀 Hääkategoriat jäävät luultavasti pois ja tekevät tilaa muille vaihtoehdoille.

      Kiitos ja hauskaa uutta vuotta myös sinne!

Jätä kommentti