Kuninkaallinen vuosikooste 2020

On kuninkaallisen vuosikoosteen aika! Mitä kaikkea historiaan jäävän poikkeusvuoden aikana oikein tapahtuikaan? Koronakriisi on tavoittanut yhteiskunnan kaikki kerrokset, vaikka kuninkaallisten elämä on pandemiankin keskellä toki turvattua ja etuoikeutettua. 2020 toi tullessaan myös perhedraamoja, skandaaleita, ilon aiheita kuin myös liikutuksen hetkiä.

Kuva: Elisabeth Toll/Kungl. Hovstaterna

Alkuvuosi

Norjan kuningasperheen vuosi alkoi surullisissa tunnelmissa prinsessa Märtha Louisen ex-miehen Ari Behnin hautajaisilla. Kirjailija-taiteilija teki itsemurhan jouluna 2019. Hautajaisissa Arin ja prinsessa Märthan silloin vain 16-vuotiaan tyttären Maudin koskettava puhe liikutti kuulijoita kirkossa ja kotisohvilla. Puhe sai paljon huomiota Norjassa ja ulkomailla, ja sen viestiä mielenterveysongelmista kärsiville on kiitelty moneen kertaan. Norjalainen Tara-lehti nimesi loppuvuodesta Maudin vuoden 2020 rohkeimmaksi naiseksi.

Vuoden suuri puheenaihe syntyi heti tammikuussa, kun prinssi Harry ja herttuatar Meghan ilmoittivat jättävänsä kokopäiväisten työkuninkaallisten roolit. Uutisesta seurasi valtaisa kohu, josta on kiistelty lehdissä ja somessa koko vuosi. Sussexit tekivät maaliskuussa juuri ennen koronasulkuja viimeiset esiintymisensä “senior royaleina”. Teen jossain kohtaa alkuvuodesta postauksen herttuaparin kuulumisista!

Embed from Getty Images

Tammikuussa Luxemburgissa kohuttiin syytöksistä, joiden mukaan hovissa on erittäin huono työilmapiiri erityisesti suurherttuatar Maria Teresan käytöksen vuoksi. Väitteissä puhuttiin “pelon ilmapiiristä” sekä jopa hovin työntekijöihin kohdistuneesta fyysisestä väkivallasta. Asiasta teetettiin virallinen raportti ja väkivaltasyytöksistä avattiin tutkinta. Valitettavasti koronapandemia vei asialta huomion, ja tietääkseni tästä ei ole julkisuudessa ollut sen enempää juttua kevään jälkeen.

Belgiassa ex-kuningas Albert joutui tammikuussa viimein tunnustamaan Delphine Boëlin tyttärekseen vuosien oikeudenkäynnin jälkeen. Asiaa pidettiin käytännössä selvänä, joten tunnustus ei ollut dramaattinen yllätys.

Tammikuussa puhuttiin myös prinssi Harryn serkun Peter Phillipsin kuninkaallisesta maitomainoksesta, jota esitettiin Kiinassa. Helmikuussa Peter ja tämän vaimo Autumn Phillips ilmoittivat avioerostaan. Lisäksi Espanjan infanta Pilar eli ex-kuningas Juan Carlosin vanhempi sisko kuoli tammikuun alussa 83-vuotiaana.

Poikkeuksellinen koronakevät

Maaliskuussa korona sitten iski Eurooppaan oikein kunnolla, ja maa toisensa jälkeen alkoi sulkemaan rajojaan ja perumaan yleisötapahtumia. Kalentereihin tuli yllättäen tilaa, kun matkoja ja tilaisuuksia peruttiin ja kaikki siirtyivät etätyöhön.

Sosiaalinen eristäytyminen tuli tutuksi jossain määrin varmasti kaikille, etenkin iäkkäille hallitsijoille. Keväällä moni hallitsija puhui koronakaaoksen ja lockdownien kurittamille kansalaisilleen.

Embed from Getty Images

Kuninkaallisten kuuluu näkyä ja tavata ihmisiä, joten pandemia on ollut haaste, mutta omalla tavallaan myös antoisaa aikaa, pohdiskeli kruununprinsessa Victoria tuoreessa Året med kungafamiljen -dokumentissa (löytyy Yle Areenasta). Moni kruununprinsessan kollegoista varmasti jakaa sen fiiliksen, että oma toiminta pandemian aikana on tuntunut riittämättömältä. Samalla kruununprinsessa on kuitenkin kiitollinen vapautuneesta ajasta, jonka on voinut käyttää perheen kanssa.

Koronan vuoksi mm. kuningatar Margareetan suuret 80-vuotisjuhlat peruttiin, mutta hovi julkaisi runsaasti kuvia ja muuta materiaalia merkkipäivän kunniaksi. Espanjassa puolestaan Juan Carlosin taloussotkut ovat laittaneet monarkian uskottavuuden koetukselle. Maaliskuussa kuningas Felipe lopetti isänsä vuotuisen määrärahan ja luopui perimysoikeudestaan isänsä omaisuuteen.

Kevään ihana merkkitapaus oli Luxemburgin perintösuurherttuaparin esikoisen prinssi Charlesin syntymä toukokuussa. Myös Bhutanin kuningas Jigme Khesar ja kuningatar Jetsun Pema saivat perheenlisäystä, kun heidän toinen poikansa syntyi maaliskuussa.

Kuva: Cour grand-ducale / Céline Maia-Studio

Ensimmäinen tunnetumpi koronaviruksen sairastanut kuninkaallinen taisi olla Monacon ruhtinas Albert. Pian sen jälkeen uutisoitiin Walesin prinssi Charlesin tartunnasta, ja sen jälkeen koronauutisia on kuultu useista hoveista, kuninkaallisten lähipiireistä sekä hovien työntekijöiden joukosta.

Ruotsin prinsessa Sofian vapaaehtoistyö Sophiahemmetin sairaalassa on kerännyt kansainvälistä huomiota. Prinsessa osallistui keväällä muiden vapaaehtoisten kanssa pikakoulutukseen, jonka jälkeen hän on työskennellyt sairaalassa ja auttanut mm. huoneiden siivouksessa ja muissa ei-lääketieteellisissä askareissa.

Kesä

Monenlaiset rajoitukset varjostivat kesää, vaikka monissa maissa tartuntamäärät laskivat ja esimerkiksi kotimaanmatkailu sallittiin. Normaaliin kuninkaalliseen kesään kuuluvat Trooping the Colour, Royal Ascot, Luxemburgin kansallispäivä, Victoriadagen ja muut tapahtumat peruttiin tai järjestettiin uudella tavalla pienimuotoisemmin.

Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel juhlivat kesäkuussa 10-vuotishääpäiväänsä. Hovi juhlisti merkkipäivää upealla kuvasarjalla. Ruotsin kansallispäivän kunniaksi kruununprinsessa Victoria toimi kesäkuun alussa kuninkaanlinnan virtuaalikierroksen oppaana. Linnaanhan on tavallisesti kansallispäivänä ilmainen sisäänpääsy.

Heinäkuussa saimme yllättäviä hääuutisia. Yorkin prinsessa Beatricen ja Edoardo Mapelli Mozzin toukokuulle kaavailtuja häitä jouduttiin pandemian takia lykkäämään, ja sitten yhtäkkiä heinäkuussa hovi ilmoitti parin avioituneen. Vihkimisessä oli läsnä rajoitusten mukaisesti vain parin läheisimmät ihmiset. Kuningatar Elisabetille ja prinssi Philipille nämä olivat mitä suurimmalla todennäköisyydellä viimeiset lapsenlapsen häät, jotka he ovat näkemässä. Beatricen morsiuslook oli kaunis kunnianosoitus kuningattarelle ja prinsessan kuninkaallisille juurille.

Kuva: Benjamin Wheeler

Tanskan hovista kuului ikäviä uutisia heinäkuun lopulla, kun prinssi Joachim joutui äkillisesti sairaalahoitoon aivoveritulpan takia. Marraskuussa prinssi antoi haastattelun, jossa hän kertoi voivansa hyvin, vaikka työstettäviä asioita on vielä pitkäksi aikaa.

Elokuun alussa Espanjan kuningas Juan Carlosin ahdinko syveni siihen pisteeseen, että entinen hallitsija lähti vapaaehtoisesti maanpakoon. Kuningatar Sofia jäi Espanjaan poikansa ja lastenlastensa tueksi. Tilanne on todella herkkä ja arkaluontoinen, ja Juan Carlos on varjostanut kotimaassaan lähes kaikki muut kuninkaalliseen perheeseen liittyvät uutiset. Kyseessä on niin isosta asiasta, että en usko hyväveli-ratkaisuihin tällä kertaa.

Elokuussa Britannian prinsessa Anne täytti 70 vuotta.

Loppuvuosi

Kesälomien jälkeen kuninkaalliset ehtivät palailla töihin, kun pandemiatilanne oli jonkin aikaa rauhallisempi. Syksyn pimetessä koronaviruksen toinen aalto kuitenkin iski Eurooppaan voimalla, ja vuoden loputkin tapahtumat peruutettiin.

Norjan kuningas Harald joutui syyskuun lopulla hengitysvaikeuksien vuoksi sairaslomalle, mutta kyse ei ollut koronaviruksesta. Kruununprinssi Haakon toimi jälleen sijaishallitsijana.

Syyskuussa Luxemburgin suurherttuaperhe kokoontui prinssi Charlesin kastejuhlaan. Saimme myös vauvauutisia: prinsessa Eugenie ja Jack Brooksbank odottavat esikoislastaan ensi keväälle! Lisäksi joulukuussa ilmoitettiin sekä Eugenien serkun Zara Tindallin ja tämän miehen Miken että Ruotsin prinssiparin odottavan kolmansia lapsiaan keväälle.

Kuva: Linda Brorström/Kungliga Hovstaterna

Belgian ex-kuningas Albertin kylmä suhtautuminen tyttäreensä Delphineen kostautui lokakuussa, kun Belgian oikeus totesi, että Delphinellä ja hänen lapsillaan on kuninkaan jälkeläisinä oikeus kuninkaallisiin arvonimiin. Delphinen voitto ja sen hinta mietitytti täällä blogissakin. Ainakin jonkinlainen uusi alku kuitenkin saatiin aikaan, sillä Delphine tapasi sittemmin isänsä että tämän vaimon kuningatar Paolan sekä veljensä kuningas Philippen.

Lokakuussa Alankomaiden kuningasperhe sai kovaa kritiikkiä lomamatkastaan Kreikkaan, jossa perheellä on yksityinen villa. Perhe kävi Kreikassa kesälläkin, ja tuolloin kuningaspari kuvattiin ravintolassa ilman suositeltuja turvavälejä. Lokakuussa syntyi kuitenkin isompi kohu, sillä perhe matkusti lomalle juuri, kun maan hallitus oli neuvonut välttämään ulkomaille matkustamista. Kuningas Willem-Alexander pyysi anteeksi perheen toimintaa tv:ssä.

Marraskuussa Netflixin menestyssarja The Crownin neljännen kauden myötä prinsessa Dianan elämä ja välit kuninkaalliseen perheeseen olivat jälleen viikkokausia kaikkien huulilla. Loppukuusta herttuatar Meghan kertoi tunteikkaassa kolumnissaan New York Timesissa kärsineensä viime kesänä keskenmenon.

Joulun alla kuninkaalliset yrittivät kohottaa joulumieltä parhaansa mukaan erilaisin tempauksien ja joulutervehdyksien avulla. Joulusesonki oli tänä vuonna erilainen, ja mm. brittihovin kuuluisa Sandringham-joulu jäi väliin. Hallitsijoiden joulu- ja uudenvuodenpuheissa on mm. kiitelty terveydenhuoltoa ja tsempattu kansalaisia.

Embed from Getty Images

Koronaan sairastuneet kuninkaalliset

Tähän mennessä koronan ovat sairastaneet ruhtinas Albertin ja prinssi Charlesin lisäksi ainakin Ruotsin prinssi Carl Philip ja Sofia, Tanskan prinssi Christian, Kentin prinsessa Michael, Belgian prinsessa Claire, Itävallan entisen hallitsijasuvun päämies Karl von Habsburg sekä vahvistamattomien tietojen mukaan myös prinssi William, jonka keväinen tartunta pidettiin salassa yleisöhuolen välttämiseksi. Prinssi Charles ja Britannian pääministeri Boris Johnson olivat sairaina samoihin aikoihin.

Kuningatar Silvia mainitsi haastattelussa, että Carl Philipillä ja Sofialla oli ollut korkea kuume ja lihaskipuja. Prinssi Williamin kerrotaan kärsineen hengitysvaikeuksista ja saaneen hoitoa kotonaan. Kentin prinsessa Michael eli Marie Christine sairasti pitkään ja oli kuumeen lisäksi hyvin uupunut.

Covid-19 on koskettanut myös kuninkaallisten lähipiiriin kuuluvia taviksia. Muun muassa prinsessa Eugenien appivanhemmat George ja Nicola Brooksbank, herttuatar Camillan ex-mies ja lasten isä Andrew Parker-Bowles sekä ruhtinas Albertin vanhin lapsi Jazmin Grimaldi ovat sairastaneet taudin. Brittilehdet kertoivat keväällä George Brooksbankin viettäneen yhdeksän viikkoa sairaalassa, joista osan tehohoidossa.

Espanjan kuningasperheen kaukainen sukulainen Bourbon-Parman prinsessa Maria Teresa kuoli koronavirukseen 86-vuotiaana maaliskuussa.

Mitä jäi mieleen?

Vuosi oli kieltämättä hyvin erilainen. Moni on huomannut pandemian aikana, että vaikka etämahdollisuuksissa on puolensa, niin se ei millään korvaa ihmisten kohtaamista ja fyysistä kontaktia. Kuninkaallisuus on ehdottomasti sellainen työ, joka vaatii yleisötilaisuuksia ja oikeita kohtaamisia.

Vuodesta jäi mieleen positiivisessa mielessä erityisesti Ruotsin kuningasperheen jalokivistä kertova kaksiosainen dokumentti (löytyy Areenasta vielä viikon verran). Erityismaininnan ansaitsee myös huhtikuun pandemian keskellä nähty sydämellinen onnitteluvideo, jonka kuninkaalliset ympäri Eurooppaa olivat koostaneet kuningatar Margareetalle. Terveisiä nähtiin Ruotsista, Norjasta, Belgiasta, Luxemburgista, Alankomaista ja Espanjasta.

Kasvomaskit muuttuivat vuoden aikana pakolliseksi osaksi monen kuninkaallisen puvustoa. Esimerkiksi Belgian kuningatar Mathilde alkoi nopeasti sovittaa maskinsa värin ja kuosin asuihinsa sointuvaksi.

Tiaroja nähtiin Tanskan uudenvuodenjuhlan lisäksi vain muutaman potretin verran kruununprinsessa Victorian hääpäiväkuvissa, kuningatar Margareetan syntymäpäiväpotretissa sekä prinsessa Beatricen ja Itävallan arkkiherttuatar Gabriellan hääkuvissa.

Embed from Getty Images

Mitä tapahtuu vuonna 2021?

Pandemia jatkunee ainakin kevään. Vaikka tilanne saadaan hallintaan, niin vaikea sanoa, järjestetäänkö mitään perinteisiä paraateja, yleisötapahtumia, valtiovierailuja, juhlaillallisia ynnä muita vielä loppuvuodestakaan. Vai muuttuuko kaikki tällainen jotenkin perustavanlaatuisesti pandemian myötä?

Keväälle odotetaan kahta kuninkaallista ja yhtä melkein kuninkaallista vauvaa. Kuningatar Máxima juhlaa keväällä 50-vuotispäiväänsä, prinssi Philip puolestaan täyttää kesäkuussa 100 vuotta. Alankomaiden prinsessa Catharina-Amalia saavuttaa täysi-ikäisyyden joulukuussa. Norjan kruununprinssipari juhlii elokuussa 20-vuotishääpäiväänsä, ja Cambridgen herttuaparille ja Monacon ruhtinasparille tulee molemmille 10 vuotta täyteen tänä vuonna.

Oikein hyvää uutta vuotta 2021 kaikille!

7 kommenttia artikkeliin ”Kuninkaallinen vuosikooste 2020

 1. Parempaa uutta vuotta kaikille! Jos miettii mitä jäi viime vuodesta erityisesti mieleen, niin Sussexien lähtö, Beatricen häät ja vauvauutiset sekä myös Delphinen tapaus. Vuoden paras kuninkaallistapahtuma oli ehdottomasti Luxemburgin Charles-vauvan syntymä, Stephanie ja Guillaume vaikuttavat selvästi nauttivan vanhemmuudesta täysillä!

  • Sussexien lähdöstä tuntuu olevan jo tosi kauan! Ihan käsittämätöntä, että sekin oikeasti tapahtui viime vuonna. 😄

   Beatricen häät, Delphine ja Charles ovat päällimmäisenä mielessä minullakin. Kyllä sitä kuitenkin aina jotain uutisoitavaa oli, vaikka oli tavallaan tosi hiljainen vuosi ja pandemian takia ihan minimaalisesti yleisötilaisuuksia.

 2. Katsoin Areenasta tuon dokumentin Ruotsin koruista ja jäin janoamaan lisää. Paljon koruja jäi esittelemättä ja halusin vielä nähdä lisää kuvia yksittäisistä koruista eri hovin jäsenten käytössä, eri pukujen kanssa ja eri tilaisuuksissa. Lisää, lisää, lisää!!

  • Mä nautin niistä lähikuvista suunnattomasti, kun monista tiaroista saadaa vaan tosi rajoitetusti kuvia huonossa valaistuksessa jne. 😄 Mutta joo, ehdottomasti olisi kiva saada lisää tietoa ja dokumentteja kuvineen näistä! Onhan näillä selvää kulttuurista ja kansallista arvoa, vaikka osittain ovatkin yksityisomaisuutta.

 3. Koronan vaikutus kuninkaallisiin jäi viime vuodesta mieleen. Ruotsin kuningasperheen vuosikoosteessa oli joka kuvassa läppärit pöydällä ja etäyhteydellä oltiin kontaktissa. Edes kuninkaalliset eivät voi toisiaan tavata kasvotusten. Niin sitä ihminen vain sopeutuu kaikkeen, kuten Belgian Mathilde pukee maskin sävy sävyyn puvun kanssa! Hienoa!

  Albert ja Delphine-case jäi myös mieleen. Voitaneen sanoa loppu hyvin. Albert ei aluksi tajunnut, mikä on perheelle parasta. Olisikohan Paola komentanut kilauttamaan lapselleen.

  Englannin kuningashuoneeseen olen menettänyt mielenkiintoni. Siellä nahistellaan ihan jonninjoutavista asioista. Se koko huusholli tuntuu olevan tosi kaukana perusbritin elämästä. No. lehdet saavat lukijoita, kunhan on kunnon lööpit!

  Nyt keväällä on kiva ootella vauvajuttuja naapurimaasta. Kai me taas laitetaan nimiveikkaukset pystyyn, kuten ennenkin.

  • Mullakin on kieltämättä lopahtanut kiinnostus brittikuninkaallisiin. Osittain se on median ja somen vika, että Sussexit edelleen vedetään mukaan kaikkeen negatiivisessa mielessä, vaikka asuvat muualla. Mutta samalla siinä on taustalla paljon muutakin pidempiaikaista tunnetta.

   Nimiveikkaukset laitetaan ehdottomasti pystyyn keväällä! 😄

Jätä kommentti